Здраве и красота

Кои храни облекчават менструалните болки?

12.01.2011г. / 09 41ч.
Нина Иванова
Кои храни облекчават менструалните болки?

Едва ли има жена, която поне един път в месеца да не е съжалявала, че не се е родила мъжко създание. Всеки месец има около 5-дневен период, който, вярвам, че всяка жена би искала да прескочи от календара си. Да, не се лъжете, става дума за месечния менструален цикъл, който ни определя като жени и е част от нас, искаме или не.

Тъй като цикълът ни е ежемесечен, много е важно, за да предотвратим неприятните и болезнените усещания, които го придружават, като се храним правилно. Затова ви предлагаме да се информирате от нашия списък с храни и продукти, които е препоръчително да консумирате в определени дни от месеца, за да избегнете болката от цикъла.

От 1-5 дни

През първите 5 дни от месеца е хубаво да наблегнете на храните, богати на магнезий - спанак, зърнени продукти, риба и ядки, най-вече орехи. В този период вие сте изключително емоционално настроена и тези продукти могат да ви помогнат да съхраните нервите си.

От 6-13 дни

Повишаването на хормоните ви предпазва от стреса, затова е много важно да се храните здравословно. В този период от месеца е хубаво да наблегнете на плодовете и зеленчуците.

От 14-17 дни

В тези дни от месеца включвайте храни като сирене, кашкавал, рибни продукти, месо, както и хубаво вино.

От 18-23 дни

Когато прогестеронът в организма ви достига вече своя връх , се забавя дейността на червата. Храните, богати на фибри като ориз, пшеница, зеленчуци, помагат да преодолеете запека и да задържите енергията си.

От 24-28 дни

Предменструалният синдром има нужда от хубава, комфортна храна, затова комбинирайте вашите любими блюда с протеини, за да стабилизирате кръвната си захар. Сладоледът е най-добрата допълнителна храна в този период, който ви подслажда и засища.

* * *

Дамски превръзки или тампони
Първа менструация – как да кажа на мама?
Регулярен цикъл – важен за жената
Менструални болки - тема от форума

Коментирай
Свободно време