Здраве и красота

Може ли жената да бъде красива без козметика?

07.02.2011г. / 14 07ч.
Надежда Маринова
Може ли жената да бъде красива без козметика?

Няма вечна младост, но жените не престават да я гонят.

Японски изследователи от университета Фукай провели изследване за женската кожа. То доказало, че жените започват да губят красотата си след 35.09 години. След тази възраст дамите бързо започват да се превръщат в зрели жени – появяват се бръчките, кожата губи свежестта си. Друг признак, че започваме да остаряваме е, че сутрин ни отнема много повече време пред огледалото, за да се приведем в приличен вид, докато на 20 ставаме от леглото и веднага можем да хукнем навън, и да сме красиви.

Добрата новина е, че същите изследователи извадили от лабораторията си крем за 250 долара, който „замразява” бръчките и отлага с още малко остаряването на кожата. Знаем, че и у нас се продават кремове за по 800 лв. кутийката. Но струва ли си да хвърляме такива пари? Още повече, че знаем, че една кутийка няма да ни реши проблема, а трябва да го използваме непрекъснато.

Според друго изследване, на други японци, пикът на женската красота е 31 години. Според трето изследване – 52 години е идеалната възраст за подмладяваща хирургия. Бомбардират ни с научни изследвания и статии, които само ни карат да се чувстваме гузни и нещастни, че остаряваме.

Изводите: Мили дами, нашите майки и баби са ни повтаряли, че ако искаме да изглеждаме млади, не трябва да пушим, пием алкохол, пребиваваме дълго време или постоянно в задимена от тютюн среда, да избягваме много сладко, мазно и преработените храни, да ядем повече пресни плодове и зеленчуци и да спим не по-малко от 8 часа на нощ. Накрая трябва да прибавим и не малко участие на наследствения фактор и да помним, че стресът е най-големият враг на красотата и младостта.

Никоя от нас няма да стане по-млада и по-красива благодарение само на примамливите, омагьосващи реклами на био, златни и перлени кремове, витализиращи серуми, магически скрабове, вълшебни маски и още куп изобретения на индустрията за женска красота. Да, някои от марките наистина вършат работа, особено тези, които съчетават високонаучни технологии с естествени, природни съставки. Но, резултатът е малък и твърде кратък, ако не включим и другите фактори за здраве, красота и младост.

Някои дами ще кажат, че най-сигурното разкрасяване и подмладяване са ботоксът и пластичната хирургия, но те струват маса пари, не винаги се постига очаквания резултат и променят външността ти завинаги.

Коя жена не иска да изглежда супер, но освен с помощта на козметиката, трябва да помним, че красотата идва отвътре – от здравето и от нагласата ни към света. И като отговор на армията от козметични марки и продукти, сигурно трябва вече да се научим да приемаме, че човешкото тяло остарява, че нищо под слънцето не е вечно и преминава през етапи на растеж, развитие и остаряване. Ако се чувстваме, ако наистина сме щастливи вътрешно, ако сърцето ни пее, а душата лети, тогава ще бъдем истински красиви, без значение дали сме на 31, 35, 40, 50 или над 60. Така че освен в кремчета и помади, струва си да инвестираме и във вътрешната си красота.

А аз се чувствам най-красива и не ме интересува на колко години съм след дълга мързелива събота, неделна разходка в парка, хубав филм, интересна книга, една мъжка целувка и една детска прегръдка, вкусно капучино, средно голяма шоколадова мелба и отбор приятели до мен.

Прочетете още:

Коментирай