Здраве и красота

4 причини да кажем „Не“ на газираните напитки

22.02.2011г. / 15 52ч.
Нина Иванова
4 причини да кажем „Не“ на газираните напитки

Невинно изглеждащите сладки, газирани напитки, които са неизменна част от ежедневието ни, могат и да бъдат изключително вредни за нас. Ето причините:

1. Заради редовната консумация на газирани напитки организмът по-трудно усвоява полезните вещества. Фосфорната киселина, която често се съдържа в газираните напитки, изчерпва калция и магнезия в организма ни с изключителна бързина. А именно тези две вещества укрепват и съхраняват имунитета ни.

2. Газираните напитки често съдържат високо фруктозен сироп от царевица, в който има високи нива на свободни радикали, свързани с увреждане на тъканите, развитието на диабет и усложнения на диабета. Също така в сладките напитки често има прекомерно количество захар, която определено вреди на организма или пък модерният заместител на захарта – аспартамът, който е канцерогенен в прекомерна консумация.

3. Напитките, които се съхраняват в пластмасови бутилки (това важи и за минералната вода), съдържат токсичния химикал бисфенол А, който причинява вреда на организма.

4. Газираните напитки увеличават теглото. Редовната консумация на газирани напитки може да доведе до наднормено тегло. Оказва се, че всеки сладък вкус, който усетим в устата си, изпраща сигнал към тялото ни да запази мазнини и въглехидрати. Също така сладките напитки насърчават отделянето на инсулин в тялото, което пък блокира способността му да изгаря мазнините.

Ето как тези напитки често се оказват най-големия ни враг да изглеждаме добре и да се чувстваме във форма.

Полезни заместители на газираните напитки: вода, прясно изцедени плодови и зеленчукови сокове, чай – горещ/студен, айран, прясно мляко.

Прочетете още:

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Виолет ( преди 11 години )
Съгласна съм с всичко написано. Млякото е храна, а не напитка и не бива да се използва за утоляване на жажда или за хидратиране на организма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време