Писна ми

Токът да поскъпне, за да има инвестиции

01.03.2011г. / 09 32ч.
Аз жената
Токът да поскъпне, за да има инвестиции

Цената на тока да се вдигне между 5 и 14%, поискаха и трите енергоразпределителни компании в страната. Изтъкнаха и сериозна причина за драстичния скок на сметките – нуждата от „най-неотложни“ инвестиции в мрежата. Шефът на ДКЕВР Ангел Семерджиев не видя причина за поскъпване в такива размери и успокои, че в най-лошия случай сметките за ток ще скочат с 3-4, най-много 5%. Окончателно решение комисията ще вземе до края на юни тази година, а вдигането на цените за електроенергия в страната ще бъде факт от юли.

С колко точно да се увеличи цената на тока е изчислено въз основа на цената, на която енергоразпределителите купуват тока от НЕК.

Отделно от това десетина дни по-рано пък от НЕК също поискаха повишение с 5%.

Пазарлъкът между ДКЕВР от една страна и ЧЕЗ, ЕВН и Е. ОН от друга вече започна.

В ЧЕЗ вече са си направили инвестиционна програма, която предвижда152 млн. лева за поддържане и развитие на електроразпределителната им мрежа. От ДКЕВР им отпускат 72 млн. лв., а останалите защо да не дойдат с поскъпване на тока през лятото.

Един възможен сценарий за неговото развитие включва политиците с коментари по темата, евентуално и няколко експерта, ако страстите се разгорещят. В крайна сметка обаче спорът ще бъде разрешен от премиера Бойко Борисов. Той ще се скара на електроразпределителните предприятия, че искат твърде много, ще свали с няколко процента исканата цена за тока, за да се опита по този начин да вдигне с някой и друг процент рейтинга си, който напоследък върви надолу. Борисов с прости думи ще се опита да обясни на избирателите, че нужда от подобряване на енергоразпределителната мрежа в страната все пак има. И разбира се гражданите ще му влязат в положението, няма как.

А бонусът е, че дискусията за това с колко да се вдигне тока ефективно ще отвлече вниманието на избирателите от проблемите с министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов и неговите заможни роднини.

Прочетете още:

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
ivancho miskata ( преди 11 години )
каква са виновни обикновиншти хора,че ще увеличавате тока.Решете си вътрешните проблеми-защо в австрийското и немското електро плащат два пъти повече на инженерите,отколкото при чехите...кражбите при чехите са двойно повече отколкото при другите.решете си вътрешните проблеми.чехите непризнават образованието.....искат само печалби...колко пъти да сигнализирамуе ,че илия спасови ради цветанов от с.лазарово крадат ток и никой не им обръща внимание...ще крадат като не ги санкционират..били ци5гани..имало дискриминация,страх да не ги обвинят в дискриминация...добре,ама ние какво сме виновни...колко пъти са хващани и колко пъти от кнежа са пращали на улица г.бенковски номер 2 и 4 да констатират кражбите и да вземат мерки..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар