Свободно време

Измамници ухажват жени онлайн и им вземат парите

05.03.2011г. / 12 23ч.
Аз жената
Измамници ухажват жени онлайн и им вземат парите

Потребители в мрежата, най-вече жени, стават жертва на нов вид измама. Чужденец, изпраща съобщение до определена жена във Фейсбук, в което се представя накратко и обяснява, че е запленен от нейната красота, за първи път опитва онлайн запознанство и би искал да си контактуват. Ако дамата не обърне внимание, мъжът започва настоятелно да й пише на електронната поща. По-късно, ако тя си даде телефонния номер, започва да й се обажда през няколко дни и продължава да пише писма, в които разказва за силната си любов. Целта е да заинтригува жертвата и да събуди чувства в нея. До тук всъщност измама няма, но идва моментът, когато ухажорът решава да пристигне в България, за да уредят съвместното си бъдеще. Изпраща копие от самолетен билет, датата и часа на пристигането, което поражда още по-голямо доверие в жената. Точно тогава обаче, нещо се случва, банковата му сметка е блокирана и той моли своята възлюбена да му изпрати пари по Уестърн Юнион, за да може да заплати самолетния си билет. Ако жената е по-състоятелна, измамникът започва да я уговаря да инвестира в неговия бизнес и в бизнеса на негови познати, който ще донесе голяма печалба. Исканата сума е между няколкостотин долара или евро, до няколко десетки хиляди евро. В България вече има жена, която се е опарила, изпращайки 30 000 евро до своя "любим". В момента, в който парите са изпратени, има измама и мъжът става неоткриваем.

За да не станете жертва на подобни измами, първо разгледайте внимателно профила на непознатия мъж, който ви пише, съобщават от Дарик. Съвсем вероятно е да обяснява и на другите си приятелки от Фейсбук, че иска да се ожени за тях. Можете да се свържете с някоя от жените и да разкриете измамата. Не споделяйте лични данни. Ако ви се обажда по телефона, обърнете внимание, че често говори със силен акцент и дали всеки път е един и същ глас. Един от най-сигурните начини за разкриване е да проследите IP адреса, от който лицето се включва по мрежата и ако това не е държавата, в която то твърди, че живее или пък се намира в момента, съвсем ясно е, че става дума за новия вид нигерийски измами. Наричат се така, тъй като групите измамници най-често са от Нигерия или пък нигерийски клонове, базирани в Англия. Залавянето дори на един измамник е изключително трудно,защото когато човек се усети, че е измамен, вече е изпратил парите и те са изтеглени в другия край на света. Ако пък жертвата усети измамата и не изпрати пари, то тя не е осъществена. В България до момента няма нито една ефективна присъда за измами по интернет, въпреки хилядите случаи на злоупотреби.

Прочетете още:

Коментирай
2 rate up comment 1 rate down comment
Деската ( преди 10 години )
И аз "познавам" един такъв ***. Прави абсолютно същите неща, само че при него няма бедни или богати жени, всички които работят и изкарват някакви пари, имат лаптоп или хубави телефони. Така ги омайва, че после изобщо не разбираш от къде ти е дошло. Сега си е хванал поредната жертва, да видим до кога ...............
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7 rate up comment 1 rate down comment
Иванина ( преди 11 години )
Измамници , които ухажват жени по интернет има вече и в България. Най-често гледат това да е разведена жена, вдовица или самотна майка с дете. Започват с комплиментите колко сте красива, после със срещите дори могат да Ви предложат и съвместен живот. Докато се усетите вече нямате нищо в банковата си сметка. А къде ли е мъжът, който беше толкова влщбен във Вас .... О, той вече не Ви обича, и няма нужда от Вас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар