Майчинство

Майките имат по 26 минути на ден за себе си

16.03.2011г. / 10 40ч.
Аз жената
Майките имат по 26 минути на ден за себе си

Количеството от време на ден, което има типичната работеща майка насаме със себе си за релакс, е 26 минути. Британски учени са провели изследване с 1000 жени, според което жонглирането между професионалните задачи и гледането на децата, не оставя на майките дори един пълен час на спокойствие.

Когато собствените деца пораснат нещата не се променят кой знае колко, защото майката вече е станала баба и от нея имат нужда да гледа внуците. Докладът, озаглавен „Променящото се лице на майчинството“, разкрива напрежението на модерните майки в сравнение с предходните поколения чак до 1930 г. Ключовите открития, за които съобщават от „The Sun“ са:

  • Три от десет жени признават, че имат по-малко „време за мен“ в сравнение със собствените си майки – едва 3 часа за цяла седмица.
  • Почти девет от десет жени се чувстват виновни за малкото време, което прекарват с децата си на ден – обикновено около 145 минути.
  • И днес татковците не са кой знае каква подкрепа – в сравнение с майките те прекарват наполовина по-малко време с децата си.
  • Половината от заетите майки определят помощта от бабите като животоспасяваща. Фейсбук и Туитър заедно с други сайтове за майки, са с все по-нарастващо значение, тъй като помагат на майките да бъдат във връзка една с друга.
  • Въпреки геройските усилия три от десет жени признават, че се чувстват под постоянен натиск да бъдат „перфектни майки“. Семействата и други майки приятелки заемат все по-голяма роля при справянето на модерната жена с всичко, което трябва да свърши.
  • Изследователите са установили, че нараства натискът върху майките, които работят на „две смени“ – хем да са перфектни майки, хем да печелят наравно с мъжете си.

Прочетете още:

Коментирай