Писна ми

Писна ми: Детската градина затваря, а сега накъде?...

02.05.2011г. / 15 52ч.
Аз жената
Писна ми: Детската градина затваря, а сега накъде?...

Получихме коментара по-долу, та решихме да го публикуваме като отделна статия, защото, дежурният по коментарите има какво да каже по това:

Преди около 20 години, когато детето ми беше в детска градина, пак така си беше всяко лято. Веднъж нямаше как, взех детето с мене в завода. Работех в едно помещение на една не съвсем безопасна машина с пневматични ножове, в същото помещение имаше и други, още по-опасни машини. Нямаше как, седнах пред машината и на едното коляно детето, на другото работата, пред мене пневматичните ножове.

Видя ме началничката ми, г-жа Сергиева, та не издържа, взе детето да го разнася, докато аз работя. Добре, че ми беше кротко. А после се наложи да ида и да се запиша в тефтера на секретарката с 20 лева на заем, защото нямах и стотинка, а ни бавеха мизерните заплати. Директорът раздаваше тия 20 лева заем, до заплата, да изкараме някак.

Силно се надявам след 20 години нещата да са не съвсем същите. Ето и коментара, анонимен е, което също говори много:

Една жена
Жалко е, че нещата са толкова несправедливи спрямо децата!!!
Отново и отново, за пореден път на прага на ужасяващото лято ... Градината затваря! А сега накъде?

Писна ми от ужаса, който всяко лято трябва да изживяват децата!

Писна ми!

Е няма такава държава... която толкова да мрази децата си!

Тук е останал „кофти материал“, който се вмирисва още повече...

Писва ли ви понякога?

Коментирай
2 rate up comment 1 rate down comment
частна детска ясла в ( преди 10 години )
ужас ужас - това е истински ужас с който се сблъскват родителите днес - чудят се как да се грижат за децата си, а същевремено трябва да са на работа, затова съществуват градините за грижи за децата докато родилите са им на работа, трябва да има градини и цяло лято и които работят и 2-ра и 3-та смяна защтото не всички родители работят в офис от 9 до 18 и почиват през лятото, а напротив тези които работят в туризма работят и ден и нощ през лятото - познавам много такива двойки родители, как те да се грижат за децата си?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17 rate up comment 1 rate down comment
Една жена - авторкат ( преди 11 години )
На времето през 80-те години, когато аз бях дете, много добре си спомням, че през лятото имаше дежурни групи в НАШАТА си градина и не съм ходила по други градини. Не очаквам от тая "държава" да ни "съчувства". Относно отпуската - работим в частни ... няма да коментирам. Съжалявам, че децата растат като "чанти" на ЖП гара, по-точно служба БАГАЖ. Оставяш - взимаш и пак така. Колко сълзи има да пролеят тези душички ... никой няма да ги види, НЯМА КОЙ ДА ГИ РАЗБЕРЕ ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 1 rate down comment
Една жена - авторкат ( преди 11 години )
Детето трябва да ходи на друга градина с други госпожи на другия край града - 1 час пеш (за съжаление не можем да си позволим таксита с тези заплати). Градината ще затвори от началото на юни до края на юли по план за ремонт, който е крайно наложителен. Аз не съм убедена че градината ще отвори за началото на учебната година през септември. Отново държа да подчертая, че НА НАС НЕ НИ ТЕЖИ ДА СЕ ГРИЖИМ ЗА ДЕЦАТА СИ! УЖАСА Е ЗА ДЕТЕТО
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7 rate up comment 1 rate down comment
Една жена - авторкат ( преди 11 години )
Здравейте,Благодаря на всички Ви за коментарите.Възмущението ми е във връзка с това, че НЯМА на кого да поверим детето. Бабите работят, дядовците също. Ние се грижим с удоволствие за децата си - не ме разбирайте погрешно. Всички почивни дни сме заедно, някъде навън, на разходка в парка, с колелетата ... или където и да. Всеки ден се измисля нещо интересно за занимавка у дома след градината, всяка вечер четем приказка и така. УЖАСЪТ ЗА МЕН Е: ЧЕ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3 rate up comment 7 rate down comment
Нина ( преди 11 години )
За какъв ужас говорите! За мен ужас е ако датето ми трябва да ходи на детска градина целогодишно. Та и децата имат нужда от почивка. И тази почивка са длъжни родителите на детето да я осигурят. Забелязвам, че младите майки прекарват все по-малко с децата си с по два три часа вечер. Това е потресаващо! Та това са си нашите деца, как ще им осигурим почивката си е наша работа, наше задължение.Тя трябва да бъде задлъжителна поне два месеца през лятото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3 rate up comment 1 rate down comment
Веси ( преди 11 години )
1 месец не е много???? - Как да не е много! Когато нямаш толкова голяма отпуска, или вече ти се е наложило да ползваш част от нея, тогава какво?? Или пък сега, когато по новия закон има вече стриктен график, който трябва де се спазва, и ако работодателят ти не пожелае да те пусне точно по времето на затворената градина? Тогава трябва да плащаш на гледачка, но ако не можеш да си го позволиш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 1 rate down comment
майка ( преди 11 години )
Детските градини затварят официално само за месец, но след това затварят за още месец - два за ремонт. Но не това е основния проблем. Няма места за над 10 000 /десет хиляди/ деца в столицата - дали това не е политика на държавата - според мен е и трябва да бъде!!Всеки плаща данъци с ясно съзнание, че подпомага държавата, а в законите ясно се казва, че те отиват за да осигуряват - здравеопазване, образование и тн на българите. Дали децата трябва да страдат, а родителите да се лутат и да търсят варианти - вместо това да е ясна политика и да се осигурява места за всички деца. В детските градини освен възможност на родителите да работят се създават първите социални контакти на детето. Научава се да играят и споделят. Когато си гледаш детето само в къщи, то става по затворено и егоистично. Трябва да се търсят алтернативи от кмета на София. Със сигурност може да се ремонтират и използва няколко сгради давани за без пари на партии и каквото още се сети човек и да бъдат в полза на децата ни. Както и да се върнат тези които са отдадени на концесия детски градини и се ползват с друго предназначение, както беше обещала Фандъкова, но досега само 1-2 са възстановени. Другите явно не ги интересува изричната заповед от миналата година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 6 rate down comment
Мариела ( преди 11 години )
Времето за сетен път показва, че трябва да се търсят алтернативни възможности за решаване на проблеми от този род. Жалко че голяма част от хората роптаят, и не активират сивото си вещество, а очакват държавата да им "съчувства". Държавата отдавна е абдикирала чрез дефицита си от специалисти, които не са в състояние да решават проблемите в новите икономически условия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 2 rate down comment
Добре де:) ( преди 11 години )
Не затварят ли градините по закон само 1 месец - това не е толкова много. Точно родителите да си ползват отпуската и да разберат, че имат дете:)което си е тяхно:) могат да се събуждат заедно, да се разхождат заедно и да прекарат няколко седмици заедно. Според мен пък отпуската на майките е малко, а не детските градини затварят. това е проблема. Спокойно могат като второ презиме да слагат и селото, града или учебното заденение където учи детето - Евгения Петрова Пловдивска Кюмюрджийска например:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар