Здраве и красота

6 златни правила за отслабване

13.05.2011г. / 10 08ч.
Аз жената
6 златни правила за отслабване

Свалянето на килограми е предизвикателство, но най-важно е то да е здравословно. Лятото вече чука на вратата и е време да влезем във форма с няколко златни правила за отслабване.

1. Записвайте си какво ядете.
Може да звучи странно и досадно, но има добър ефект. Опитайте се поне за една седмица като включвате детайли – кога, къде, защо и колко сте изяли. Така ще имате представа всъщност колко хапвате и ще научите повече за навиците си.

2. Яжте храни с протеини.
Те изискват повече време за смилане от организма, поддържат стабилно нивото на кръвната захар и така се чувствате с пълен стомах за по-дълго. Ако разпределите приема на протеини за деня на всяка порция, ще е добре за костите, мускулите и усещането за ситост.

3. Добавете цвят към всяко ядене.
Яжте червени, жълти, оранжеви, зелени или лилави храни – така в диетата ви ще има много плодове и зеленчуци. Те са нискокалорични и съдържат витамини и минерали, от които тялото ви се нуждае, за да функционира, поддържат имунната система и са важни за здрави мускули и кости. Освен това са богати на фибри, които са от ключово значение за свалянето на килограми.

4. Не яжте постоянно.
Разпространената теория, че е по-добре да изядете храната си за деня на шест порции, а не на три, всъщност има недостатъци. Честото ядене увеличава производството на слюнка, а от там и на храносмилателни ензими, които стимулират стомаха и апетитът ви е постоянно „включен“.

5. Винаги имайте план.
Ще избегнете много калории като си създадете меню и хранителен план и после купите всичко нужно. Така след работа вкъщи винаги ще има нещо за ядене, което не е вредно.

6. Хранете се бавно.
Според учените сигналът, че вече сте се нахранили от нервните окончания в стомаха до мозъка стига за най-малко 15-20 мин. Хранете се бавно, за да не преяждате. Как да стане това:
Хранете се седнали, а не прави.
Не слагайте цялата храна на масата, оставете я на печката и сипете в чинията си толкова, колкото възнамерявате да изядете.
Не се хранете сам. Ако сте сред други хора докато се храните, ще ви отнеме повече време и е по-забавно.
Изключете телевизора, докато ядете.
Не се предавайте, ако хапнете още една бисквитка. За отслабването е нужно постоянство, здравословен хранителен режим и спорт, а не ревностно спазване на правилата.

Прочетете още:

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати