Цветя

Другото име на рододендрона

16.05.2011г. / 16 35ч.
Вергиния Генова
Другото име на рододендрона

Ако попитате баба си как да отглеждате рододендрон (Rhododendron ferrugineum), сигурно ще ви погледне недоумяващо, но ако я попитате за азалия веднага ще ви изреди поне няколко съвета.

Азалия – Azalea indica (Rhododendron) е храстовидно растение с красиви цветове. Отличава се с продължителен цъфтеж и е подходящо за украса както на градината, така и вътре в помещенията.
Смята се, че рододендронът (азалията) е пренесен от капитан Уелбанк през 1808 г. от Индия и е подарен на ботаническа градина близо до Лондон.

От тогава започва селекцията и хибридизацията на различни видове рододендрони. Хибридните сортове са предизвикателство за всеки ботаник. Досега са създадени невероятно много видове с изключително красиви цветове. Някои са кичести, други само с по няколко венчелистчета.

Най-популярните сортове у нас са:

  • Vervaeneana rubra – средно рано цъфтяща с едри червени цветове
  • Hollandia – средно рано цъфтяща с едри розови цветове
  • Madame Mestagh – рано цъфтяща с розови цветове
  • Pax – рано цъфтяща с бели цветове
  • Niobe – късно цъфтяща с бели цветове

Има и с тъмно лилави, кремави, жълти и други по-пастелни или по-ярки цветове.

Ако обичате да подарявате саксийни цветя и се заглеждате по цветарските магазини, със сигурност азалиите са цветята, които винаги спират погледа ви – кичести, разноцветни, с много зеленина.
Маслиненозеленият цвят на листата, в комбинация с многото цветове, придружени с подходяща опаковка могат да заменят и най-прецизно изработения букет.
Цената на една саксия е много по-ниска от цената на голям букет рязан цвят.
А ефектът – винаги запомнящ се. Няма жена, която да не се зарадва на саксия цъфнали азалии.
И да не забравяме, че избирайки рододендрон (азалия) при правилни грижи, ще се радваме на цветовете на това прекрасно растение години наред.

Прочетете още:

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Стенли ( преди 11 години )
Азалията е традиционно разпространена в Англия,а не е пренесена в началото на 19 век.Ако беше пренесена, нямаше да оцелее.Вид рододендрон-странджанската зеленика ,е разпространен,както е очебийно от името, в Странджа.Изключително красив храст с едри,ароматни розови цветове,донякъде напомнящи на олеандъра.Поставен е под закрила на Закона за защита на природата и слава богу,защото иначе щяхме да го унищожим!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар