Здраве и красота

Отслабване с тай чи

24.05.2011г. / 18 16ч.
Аз жената
Отслабване с тай чи

Лятото е сезонът, в който сме най-активни, енергични и обръщаме най-голямо внимание на здравето и фигурата си. Тичаме, ходим на фитнес или правим изтощителни диети, а понякога и всичко заедно. Малцина от нас обаче знаят за едно бавно, но свалящо трайно килограми средство. Това е метод, с помощта на който можем да поддържаме перфектна фигура с едно единствено условие – да сме постоянни.

Тай чи чуан. Или тай дзи цюан. А също и тай чи или тай дзи. Древно бойно изкуство. Дава възможност за истински бой, но има и вариант, в който практикувате бавно и плавно, сякаш плувате във въздуха. Тай чи има два варианта – според характера и настройката ви – боен и здравен. И в двата случая целта е да се движи енергията по такъв начин по каналите и меридианите на тялото, в които са разположени точките за акупунктура, че да няма застой или пък болно място, идеята е в безпрепятственото придвижване – на както я наричат китайците – енергията Ци.

В повечето случаи при хората с наднормени килограми се наблюдава недостатъчно активирана Ци, която не циркулира правилно по тялото. Трениращите тай чи обаче не са подложени на специални режими. По-скоро добре запознатият и постоянно практикуващ тайчист осъзнава нуждата от балансирано хранене, което е част от идеята за здраво тяло. По този повод инструкторът по тайчи чуан сифу Силви Велев казва :„Една от идеите на тай чи е да се балансира обмяната на веществата. Това е здравословният аспект. Обмяната на веществата естествено ще балансира и апетита“. Според него практикуването на тайчи не само активира енергията, която улеснява отслабването, но и променя мисленето на човека. Школата на Силви Велев е посещавана от всякакви хора, включително и с наднормени килограми, които с течение на практиката, дори да нямат идея да отслабват, постепенно се замислят по въпроса, а и виждат промените, които настъпват и в телата, и в психиката им дори след месец-два практика.

Една от най-големите ползи от тайчи е в успокояване на психиката, защото повечето хора пълнеят именно от стрес. Мнозина от трениращите споделят, че стават по-уравновесени и спокойни, практикувайки тай чи. А балансираният човек трудно трупа килограми – той е спокоен, няма стрес, който да го кара да злоупотребява с храната.

Естествено, като във всяко бойно изкуство, повече калории се изгарят при по- интензивното практикуване на тай чи, а това става с бойните приложения и тяхното експлозивно изпълнение. Но ако човек не е любител на боя или самозащитата, спокойно може да практикува здравния вариант на тай чи, който всъщност никак не е толкова лек, колкото изглежда отстрани. Той обаче също стяга мускулите и топи излишествата по тялото. И в двата случая се изисква сериозна физическа подготовка, която съчетана с движенията на тайчи води до значително изгаряне на калории.

Според китайската медицина и натурфилософия има три вида енергии, три съкровища, които изграждат човека. Те са известни като Дзин (есенцията), Ци (жизнената енергия) и Шън (духът). Основната цел на всеки практикуващ тайдзицюан е да култивира, балансира и развие трите съкровища, пояснява сифу Велев. Когато човек успее да превръща енергиите една в друга, когато достигне това ниво на осъзнатост и контрол, той не просто ще се раздели с излишните килограми, но и ще се радва на добро здраве до дълбоки старини. И пак подчертава, че „всичко е в ума“, а тайчи чуан, освен физическа активност, е и висш контрол над мисълта. Една система, взета от Изтока, която се практикува в цял свят и която прави и българите пълноценни, здрави и радващи се на живота.

Прочетете още:

Коментирай