Здраве и красота

Повече спорт за добро здраве и самочувствие

07.06.2011г. / 12 00ч.
Вергиния Генова
Повече спорт за добро здраве и самочувствие

Наближава лятото и всички жени се опитват да изглеждат по-добре, по-слаби и по-красиви. На едни им се удава от само себе си, други спазват драконовски диети, а трети се отчайват и заемат позицията на непукисти.
За да няма обезкуражени потърсихме съвета на специалист и поговорихме с Алина-Наташа Кулеа, която е румънка, но от скоро живее в България и е изумена, че българите почти не спортуват. Може да прочетете нейните впечатления и съвети относно поддържането на добра фигура.

По ваши наблюдения спортуват ли българите?
Не особено много и не така, както в други страни. В България срещнах много млади жени, които не са спортували никога преди.
За разлика от при вас, в Северните страни например хората спортуват постоянно. Гимнастическите салони, фитнес залите и парковете са пълни с хора, правещи упражнения. Всеки знае, че Северните народи имат изключително атлетични тела и изглеждат зашеметяващо добре.

В последните години се появиха фитнес програми с малко странни имена, бихте ли ни разказали повече за същността, приликите и разликите при различните програми?
Ще ви разкажа за класовете, които водя:
Нов Пилатес – това са традиционни Пилатес упражнения с малко повече кардио движения, с нови фитнес упражнения в динамична среда с модерна музика.
Бикини боди – представлява интензивно раздвижване на проблемните зони (бедра, ханш и коремната област), страхотна програма за жени, които се приготвят за мечтаното лято.
Мажоретката – уникална програма за жени, инспирирана от американските мажоретки. Представлява забавна комбинация от кардио упражнения, заедно с най-добрите фитнес и спортни танцови движения.
Йогалатес – Измислен е от Джонатан Урла и бързо адаптиран за световните ВИП личности. В Йогалатес се комбинира успешно Пилатес и Йога – перфектно балансира между тялото и духа.
СамбаФит – жените се забавляват и губят тегло в ритъма на самбата.

Какво е Пилатес и какво може да очакваме, ако решим да се занимаваме активно?
Ползите са много: перфектно изваяно тяло, елегантност, красиво оформени мускули и най-хубавото – добро самочувствие.

А каква е разликата с Йогилатес?
Йогилатес се явява като отговор на много хора, които искат да спортуват, но без да влагат много усилия. Йогилатесът предлага работа върху балансираността и гъвкавостта, и то в една позитивна, успокояваща и здравословна среда. Ще наблегна на тази дума – „среда“, защото ние сме създали страхотно място, където можеш да дойдеш и да изпиташ удоволствие, работейки върху своето тяло.

Може ли да се каже, че например Аеробиката е за тийнейджъри, а йогилатес за по-възрастни хора?
О, не! Хората най-вече комбинират аеробните с анаеробни упражнения; те знаят, че това е перфектната рецепта за постигане на красиво и хармонично тяло. И какво са годините? – младите хора без спорт изглеждат по-стари, а по-възрастните, за които спортът е стил на живот притежават страхотни тела.

Има ли специфични програми за хора с проблеми на опорно двигателния апарат?
Да, ние имаме програма за Пилатес терапия с плавни движения, използвани също и във физиотерапията.

А какво препоръчвате като програма за отслабване?
Вие можете да намалите теглото си бързо с кардио програми като Аеробика, Латино аеробика, Самбафит... но, най-добри резултати ще получите, ако комбинирате отново с редуване на аеробни и анаеробни упражнения.

Повече жени или повече мъже спортуват при вас?
Нашето студио работи основно с жени, концепцията ни е създадена и адаптирана основно за женските нужди. Ние не използваме тежести, защото жените не желаят да имат големи мускули, а елегантен красив и тънък силует. Ние наблягаме на женствеността и красотата.

С какво се характеризира Бели денс?
Бели денс е смесица от естествени движения и етно мотиви. Ние практикуваме традиционни Египетски Бели денс и Турски цигански бели денс. Чрез тези танци жените разкриват тяхната вътрешна красота; те използват своите тела, за да говорят за любовта, красотата, страстта и екстаза на ориенталските ритми. Това е невероятен начин да изразим себе си като ЖЕНИ.

Наистина ли помага да сме по-атрактивни в танците и секса?
Абсолютно да!

Пожелайте нещо на нашите читатели!
Много горещо окуражавам всички жени да се грижат за себе си, да се грижат за своите тела, защото с времето ще почувстват разликата и няма да съжаляват. Да практикуват спортни упражнения и ще се чувстват много добре с повече енергия и повече самочувствие.

Прочетете още:

Коментирай