За дома

7 съвета за зелена кухня

07.06.2011г. / 14 50ч.
Аз жената
7 съвета за зелена кухня

Колкото по-екологична е една кухня, толкова по-здравословна е тя. Няколко малки промени ще окажат положителен ефект както върху вас, така и върху природата. Ето как може да стане това:

1. Използвайте екологично чисти препарати. Химическите вредят не само на околната среда, но и на джоба ви. Вместо тях използвайте бабините съвети – сода бикарбонат и влажна гъба почистват всякакви повърхности, а с равни части оцет и вода прозорците ще блестят от чистота.

2. Заменете обикновените торби за смет с такива, които се разграждат в природата. Обикновено те се произвеждат от рециклирана пластмаса и се разграждат за около 2 години.

3. Вместо чинии и чаши от пластмаса или хартия за пикник или пък парти може да използвате бамбукови. Те не съдържат оцветители и други химии, а също така се правят от най-бързо растящото дърво на планетата. Разграждат се за 4-6 месеца.

4. Използвайте по-малко вода. Преди да изплакнете чиниите почистете остатъците с гъба с много пяна, без да пускате кранчето. Изплакнете на слаба струя. Ако пък имате миялна машина я пускайте само, ако всички клетки са пълни. Днешните таблетки за миялна са толкова силни, че не е нужно да почиствате на ръка по-замърсените съдове. Добре за природата и добре за сметката за вода.

5. Откажете се от ролките с кухненска хартия. Вместо да ги сменяте една след друга (и да давате пари за това), направете услуга на гората и преминете на памучни кърпи. Те могат да бъдат весел цветен акцент в кухнята ви и могат да се ползват отново и отново.

6. Притопляйте малки порции храна в микровълновата, а не в готварската печка или на котлона. Така ще намалите разхода на електроенергия за готвене с до 80%.

7. Вместо да купувате тор, за да подсилите цветята си, можете да направите компост на двора, където да събирате натурални отпадъци като обелки от плодове и зеленчуци, яйчени черупки, утайка от кафе и т. н.

Прочетете още:

Коментирай
Свободно време