За дома

Как да намалим разхода на ток у дома?

23.03.2011г. / 12 51ч.
Аз жената
Как да намалим разхода на ток у дома?

Броят на електроуредите във всеки дом се увеличава, съответно и сметките за ток стават все по-високи. Оказа се, че за последните 9 месеца сме плащали с 3% по-високи сметки, но докато чакаме евентуално да ни възстановят надвзетите пари, вижте няколко идеи за това как да спестим от електроенергия:

Хладилници и фризери
Уредите, които харчат най-много ток в кухнята са хладилникът и фризерът. Нищо чудно, имайки предвид, че са включени постоянно, но именно заради това си струва да обърнем внимание на етикета, когато ги купуваме. Хладилник с вграден фризер от енергиен клас C изразходва около 262 кв/ч за една година, а от енергиен клас A – 176 кв/ч. Разликата от почти 100 кв/ч не е за пренебрегване. За домакински уред от по-високия енергиен клас ще се наложи да бръкнете по-дълбоко в джоба, но пък така ще си спестите парите за ток в дългосрочен план и ще допринесете за опазването на природата. Има и такива уреди, които са супер спестовни – клас A+ и дори A++.

Съвети:

  • Поставете хладилника на хладно място в дома и никога до уреди, излъчващи топлина като например готварска печка.
  • Още преди покупката помислете добре от колко голям хладилник имате нужда, защото охлаждането на всеки излишен литър ще ви струва ток и пари.
  • Температура от 7 градуса в хладилника е напълно достатъчна, за фризера – 18 градуса.
  • Внимавайте вратата на хладилника винаги да е добре затворена. В противен случай прониква топъл въздух и уредът повишава разхода на електроенергия, за да достигне определена ниска температура.
  • Проверявайте редовно всички уплътнения.

Готварска печка
Новите печки изразходват по-малко енергия, но при покупка внимавайте за енергийния клас, отбелязан на етикета.

Съвети:

  • Когато готвите, избирайте винаги най-малката тенджера и съответно пасващия котлон. Използвайте капак, иначе ще изразходите 3 пъти повече ток.
  • С тенджера под налягане ще спестите до 50% от нужната електроенергия за едно готвене – идеално за ястия, чиято подготовка изисква повече време.
  • Не затопляйте котлона/ фурната предварително освен ако в рецептата не е изрично упоменато.
  • Използвайте остатъчната топлина и изключвайте печката/ котлона преди края на готвенето.

Пералня и сушилня
Заедно с хладилника сушилнята изразходва съществено количество електроенергия в домакинството. Обикновено харчи двойно повече ток от пералнята.

Съвети:

  • Използвайте целия капацитет на пералнята и я пълнете до горе – ако е заредена наполовина ще изхаби същото количество ток, но ще имате по-малко чисти дрехи.
  • Откажете се от допълнителни програми като предпране – днешните препарати за пране са толкова усъвършенствани, че за нормално замърсено пране е достатъчна температурата от 30-40 градуса, а за силно замърсено – 60 градуса.
  • При центрофугиране нагласявайте на най-високите обороти – така прането е по-малко мокро и времето в сушилнята ще е по-кратко.
  • По принцип е по-добре да оставите ленените материи да изсъхнат на въздух, а не в сушилнята.
  • След като уредите си свършат работата, изключвайте ги – в състояние Standby продължават да черпят ток, макар и малко.

Прочетете още:

Коментирай
2 rate up comment 2 rate down comment
пешо ( преди 11 години )
C изразходва около 262 кв/ч за една година, а от енергиен клас A 176 кв/чТова не е вярно, въобще!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4 rate up comment 1 rate down comment
пешо ( преди 11 години )
Не трябва ние да пестим от всичко, а да ни крадат - Енергото и всички ***, зарад които пестим и им плащаме сметките!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар