Здраве и красота

Много фибри и малко калории с плодовете на юни

16.06.2011г. / 17 19ч.
Ивет Лолова
Много фибри и малко калории с плодовете на юни

Много фибри, малко калории и „живи“ витамини се съдържат в пресните плодове, а юни ни ги предлага в изобилие. Пазарите са отрупани със сезонните ягоди, череши, кайсии, праскови; появиха се пъпеши и дини; познатите ни от зимата банани, лимони и киви. Като прибавим ябълките и крушите асортиментът на плодове става наистина голям.

Националният статистически институт посочи, че през последната седмица плодовете са поевтинели. Добра новина. Лошата е, че не навсякъде. София си има евтини и скъпи пазари, а на последните цените почти не са се променили от 1 месец насам.

\n

Между 3 лв. и 4 лв. за килограм вървят ягоди, череши, кайсии, праскови, ябълки и круши. Ако ги намерите някъде по-евтино, значи сте късметлии.

\n

Най-здравословни са пресните плодове – като плодова салата, сорбе, шейк, сок или нектар. Но често се изкушаваме да приготвяме и ароматен кейк с кайсии, плодова пита с череши, сладка баница с кайсии или крем с ягоди. Както се казва в поговорката „Прекаленият светец и Богу не е драг“. Можем да се оправдаем също и с последната мода на плодо-сладко-терапията, според която плодовете в готварските рецепти допринасят за поддържане на нивото на щастие и блаженство в живота, особено ако се прилага за по-дълго време (считайте не по-малко от 3 месеца). Не знам кой е авторът на горното, но спокойно може да се основете с „последно американско проучване“. Така че – пълнете торбите с плодове, яжте ги разделно – първо пресни, след това приготвени в сладки рецепти. Резултатите ще отчетем след крайния срок пак тук.

\n

Прочетете още:

Коментирай