Здраве и красота

Увеличават плодовете и зеленчуците в детските градини

23.08.2011г. / 22 36ч.
Аз жената
Увеличават плодовете и зеленчуците в детските градини

Количеството на пресни плодове и зеленчуци трябва да се увеличи и да замести солта, захарта и мазнините, които масово консумират децата в детските градини. Новата наредба влиза в сила от 15 септември и важи за всички детски градини, лагери и домовете за деца. Статистиката сочи, че 11.7% от децата на 3-6 години са със свръхтегло, а 5.6% са със затлъстяване.
В наредбата е записано, че е задължително децата до 5 години да ядат на ден поне по 300 грама зеленчуци и плодове. Туршии могат да бъдат включвани в менюто само през зимата и то веднъж седмично. Препоръчително е конфитюрите и мармаладите да са с над 60% плодово съдържание, като не се допуска плодови сладка с добавена захар над 50%.
Също така всеки ден в менюто на малчуганите трябва да има най-малко 350 грама кисело или прясно мляко без захар и поне 25 - 30 грама сирене. Съдържанието на мазнини в млякото обаче не трябва да надвишава 2% поне в два дни от седмицата, а в останалите може да бъде - от 3% до 3.6%.
В градините няма да се дават кебапчета, кюфтета, кърначета, наденици с високо съдържание на мазнини и готварска сол. Колбасите се забраняват за основни ястия. За сметка на това рибата трябва да присъства в менюто на децата поне веднъж седмично, съобщава DarikNews.bg.
Соковете трябва да са 100% натурални, децата ще могат да пият млечни напитки, чай и боза. За да ограничат сладкото, децата ще имат право на торти и шоколади само два пъти седмично.
Пържените храни също могат да се дават само два пъти в седмицата, като е задължително мазнината за готвене да е прясна. За да не прекаляват със солта, малчуганите няма да имат право да си слагат допълнително сол, докато се хранят.

Прочетете още:

Коментирай