Семейство

Достатъчно ли спи детето?

19.09.2011г. / 14 05ч.
Вергиния Генова
Достатъчно ли спи детето?

Според проведено в Барселона изследване се оказало, че малкото сън се отразява зле на успеха в училище. Трябва ли да ни изненадва? Недоспиването най-зле се отразява на математическите способности. И виновни за това, според изследването, били компютрите и телевизора. В Барселона може би, но как е у нас?...

Според мен е излишно да се прави каквото и да било проучване за да се докаже това. Проблемът за много родители си е достатъчно очеваден и неприятен.

Трябва да се става рано за училище. Някои училища започват в 7.30 сутрин. Ако живеете на 1 час път от училището и сложите дори само 30 минути за сутрешен тоалет, това значи, че детето трябва да стане в 6ч. И как мислите, че ще бъде адекватно и работоспособно цял ден? Да не говорим, че мнозинството от младите хора са по-адекватни и работоспособни след обяд, отколкото рано сутрин.

Много деца посещават занимални. Много не си почиват през деня. Не се хранят здравословно и достатъчно... не е учудващо, че вечер се прибират с главоболие и преуморени. А се оказва, че има ненаписани домашни и трябва да се наваксва.

И кога остава време за вечеря, вечерен тоалет...
В тази драматична програма дори не присъства телевизор и компютър. И пак няма време за сън. Всеки може да даде съвети в един идеален свят, но по-важното е как да се справим в стресова ситуация, без детето да усети стреса и да бъде ощетено?
Как компенсирате липсата му и как предлагате да си доспива детето?
За да не излезе, че се измъквам от предложения – моето е никакви домашни след 9 ч. По-добре без домашни, отколкото без сън.

Прочетете още:

Коментирай