Бременност

Бременност след 35 г. – какви са рисковете

16.10.2011г. / 14 07ч.
Аз жената
Бременност след 35 г. – какви са рисковете

Планирате или очаквате бебе и сте прехвърлила трийсетте. Какво трябва да знаете, за да имате успешна бременност, да родите здраво бебе и не на последно място – вие да сте във форма след раждането, за да се грижите за детето си.
Биологичният часовник във всяка жена е факт, но много майки се радват на спокойна бременност и здрави деца и след като са навършили 35 години. Просто след тази възраст има някои рискове, за които е добре да сте подготвена.
Ако планирате бебе, се подгответе, че зачеването може да отнеме повече време. След като сте достигнала 30 години имате овулация по-рядко, дори и цикълът ви да е редовен. Освен това яйцеклетките на по-възрастните жени не се оплождат толкова лесно, колкото на по-младите. Това обаче не означава, че не можете да забременеете. Възможно е само да не стане веднага, както може би се надявате. В случай, че сте над 35 години и повече от 6 месеца не успявате да заченете, е добре да се обърнете към лекар.
Шансът за многоплодна бременност се увеличава с нарастване на възрастта. Ин витро също повишава тази вероятност.
Развиването на гестационен диабет също става по-вероятно. Този тип диабет се появява само по време на бременността. Строг контрол на кръвната захар чрез диета, физическа активност и други мерки са от огромно значение. В противен случай гестационният диабет може да доведе дотам, че бебето да порасне твърде много през бременността и това да причини проблеми по време на раждането.
Може да не сте страдали от високо кръвно досега, но докато износвате бебето е съвсем възможно да ви се случи. Ще бъдете подложена на редовни прегледи заради този проблем, евентуално ще вземате лекарства за регулиране на кръвното или пък ще трябва да родите преди термина, за да се избегнат усложнения.
При по-възрастните майки има повече рискове, които биха могли да доведат до цезарово сечение, особено ако сте първескиня. Рискът от някои заболявания на бебето също е обвързан с възрастта на майката – например Синдромът на Даун. За съжаление се увеличава и вероятността от спонтанен аборт, понякога точно заради аномалии при плода.
Възрастта на таткото не е без значение – в края на трийсетте си години мъжете не произвеждат толкова „качествена“ сперма. Според някои изследвания при деца, заченати от бащи, когато са били на или над 40 г., има по-голям риск от развиване на аутизъм в сравнение с децата на бащи до 30 г.

Прочетете още:

Коментирай
Здраве и красота