Семейство

Кога прохожда бебето?

04.12.2011г. / 22 16ч.
Аз жената
Кога прохожда бебето?

Няма определена възраст, в която бебето трябва да проходи. То ще тръгне за ръка, а после и самичко, когато е готово. Детето ще проходи най-бързо, ако семейството му не го пришпорва т. е. забравете за паяци, проходилки, бънджита, каиши и други подобни уж „помагащи“ на детето уреди. Запомнете – те помагат на производителите да продават още детски стоки на родителите, а не помагат на прохождащото дете.

Както се казва – баба ви с паяк ли е проходила?

Имайте предвид, че е особено полезно да се наблегне на пълзенето по няколко причини: първо пълзенето засилва гръбначния стълб и мускулите на гърба, които ще играят съществена роля при прохождането; второ – пълзенето е естествен етап от развитието на детето, който е важно да не се прескача, защото това може да доведе до интелектуални или поведенчески проблеми в по-късна възраст (например заекване). Така че вместо детето да се хваща с ръчички за показалците ви и да се извива като скоба ту напред, ту назад, докато ходи, слезте вие на неговото ниво на земята и пълзете заедно. А и замислете се – колко често ходите по улиците с високо вдигнати ръце, дори и без да са ви опора?

Как да изберем обувките за прохождане? Не вземайте обувчици, с които преди това е ходило друго дете, защото то вече ги е деформирало според собственото си ходило.

Насърчавайте детето си да се изправи само като се хваща за пейката в парка или за стабилен стол у дома, но без ваша помощ. То знае по-добре от вас докъде се простират възможностите му също както само преценява кога се е нахранило и не желае повече да яде.

За прохождането у дома най-удобни са не пантофките, а терлички или чорапки. Ако нямате килим и чорапите се хлъзгат, купете специални чорапи с гумени грайфери. Този грайфер представлява тънка цяла гумена подметка. Гумените точки по стъпалото на чорапа не могат да осигурят стабилност, както цялата гумена подметка, защото тя има по-голяма площ и съответно вероятността детето да се подхлъзне спада значително.

Още една причина да не бързате е, че ако пришпорите детето и то падне, е възможно да се травмира психически, дори и физическото нараняване да не е съществено. След такъв инцидент то дълго време няма да иска да се пусне от ръката ви и да тръгне само.

Не бързайте и с прощъпулника, а изчакайте няколко месеца, за да проходи детето стабилно.

Прочетете още:

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати