Свободно време

Жени ще станат пилоти на изтребител за първи път в България

06.12.2011г. / 23 46ч.
Аз жената
Жени ще станат пилоти на изтребител за първи път в България

За първи път в България за професията пилот на изтребител се готвят две курсантки от НВУ „Васил Левски“. До март тази година се приемаха само мъже, но вече могат да кандидатстват и жени.
Смелите девойки са Бетина Дикова от Плевен и Анелия Атанасова от Сандански. Те възнамеряват да се включат в програмата за летци от изтребителната авиация на ВВС. Във висшето училище има още пет момичета, съобщава Dnevnik.bg.

Бетина твърди, че е избрала военната професия още като малка, но окончателното решение взела няколко месеца преди предварителните изпити в НВУ. „Особено след като научих, че и жени могат да кандидатстват за летци вече знаех, че ще бъда такава. Не исках въобще да кандидатствам друго, а и не съм кандидатствала в друг университет. Предполагам, че ако ме бяха приели друга специалност в НВУ може би нямаше да се запиша“, казва тя. И двамата й родители са военнослужещи.

Анелия от малка си пада по екстремните неща и именно в тази светлина вижда военната професия. Тя признава, че за избора да се насочи към военната професия роля са изиграли историческите и военни филми, на които тя е голям фен.

Изискванията към пилотите на изтребители са много стриктни, като най-малкото е да отговарят на стандарта за ръст и тегло. Кандидатите за летци са преминали сериозни тестове във Военномедицинска академия – София – специализирани проверки и оценяване по специална методика на здравословното състояние и по 9-степенна скала на индивидуалните психофизиологически качества.

При проверката на физически данни Анелия и Бетина се представили далеч по-добре от много младежи, които не са се справили с тестовете. Догодина двете ще продължат подготовката си в Авиационния факултет на НВУ в Долна Митрополия. Там те ще се обучават по две специалности – „Организация и управление на тактически подразделения от Военновъздушните сили“ и „Авиационна техника и технологии“. През юни 2012 година ще могат за пръв път да се качат на военен самолет.

Прочетете още:

Коментирай
0 rate up comment 2 rate down comment
veronika ( преди 11 години )
BRAWO!! towa e moqta mechta ... no znaq che shte e mnogo trudno da q postigna , zashtoto do kolkoto znaq po tazi specialnost se wliza samo s diploma otlichen...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар