Здраве и красота

Как да останем здрави и красиви по празниците

22.12.2011г. / 15 20ч.
Надежда Маринова
Как да останем здрави и красиви по празниците

Покрай безумния шопинг и еуфорията с коледните партита – служебни, приятелски, роднински, детски, училищни; празничните разголени тоалети; черпенето с алкохол и обилна храна – здравето ни може да се окаже застрашено. Ние, българите, дори си имаме поговорка за това „Днеска иху, утре – тихо.“, която освен за прекомерното харчене можем да отнесем и до следпразничното изтощение. Ето за какво е добре да внимаваме, докато празнуваме:

Бърза витаминна и имуностимулираща атака
Ако не сте предприели вече витаминно предпразнично стимулиране на организма, не е късно да започнете противогрипна и противонастинкова атака. Изберете си едно-две неща и дейстайте: фреш от цитруси (най-вече грейпфрут, лимони, портокали, мандарини и киви), годжи бери – изключително богати на витамин C, водорасли на прах, сок от алое вера, 3 лъжици мед на ден, 1/2 л. прах от мака. Ударна доза, според предписанията на етикетите и ще сте кукуряци и здравеняци на предстоящите празници.

Ефирна официална рокля с вълнен шал
Може да бъдете изкусително елегантни и красиви с ефирната си празнична рокля. Докато стигнете до мястото на купона, увийте се старателно с вълнен шал, шапка, високи ботуши и дебело дълго яке. Супер обувките си вземете в торбичка и се преобуйте.

Хората с високо кръвно и със сърдечни болести да си следят показателите. Но има и много младежи, които няма и да забележат, че кръвното им се е качило на 140. Класическите симптоми в такива случаи са пулсираща болка в главата, чувство за задушаване и дискомфорт в гърдите, виене на свят и появяване на звездички пред очите.

Чувствителните стомаси трябва да са изключително внимателни какво ще сложат в чинията си. Нищо че е празник и масата е отрупана с всевъзможни кулинарни шедьоври. Като правило менюто на празник е тежко и мазно – меса със сосове, салати с майонеза, ястия с много подправки. Дори този ден да се отклоните от диетата си, бъдете умерени в „престъплението“.

Яжте по-малко хляб
Хлябът затруднява преработването на останалата храна в стомаха и може да причини проблеми с жлъчката.

Помнете „Стомахът няма зъби“ – тази стара и изтъркана от употреба поговорка трябва да сложите в рамка на стената над масата за хранене. Особено е актуална по време на празници, когато седим на масата дълго време в приятелски разговори и не усещаме нито какво ядем, нито дали изобщо го дъвчем.

Избягвайте да пиете непроверено домашно вино и/или ракия. По-добре заложете на нискоалкохолните коктейли на основата на плодови сокове. Диетолозите съветват да изберем сухо вино, а не десертно, защото са по-полезни за жлъчката.

За всеки случай се запасете с таблетки активен въглен, аналгин, аспирин. По време на партито си направете почивка, излезте на чист въздух и се разходете за кратко. Така главата ви ще се проясни, а тялото ви ще се раздвижи, ще изразходите малко калории и ще ви се повдигне настроението.

Прочетете още:

Коментирай