Здраве и красота

Пигментни петна – консултирайте се с дерматолог

17.01.2012г. / 18 03ч.
Ивет Лолова
Пигментни петна – консултирайте се с дерматолог

Пигментните петна са различни видове и това налага преди третирането им, особено от козметик, който не е лекар, да се направи консултация с дерматолог. Към всяко отделно пигментно петно се подхожда индивидуално и се назначава специална процедура. Дерматологът ще определи вида на петното, неговата дълбочина на разположение, старостта му и причината за появяването му.

Петната могат да се появят по всяка част на кожата, но най-често – по лицето, ръцете, деколтето. Най-общо пигментациите биват соларни, старчески, хормонални (от бременността). Като цяло те са голям проблем за дерматологията, защото много трудно се третират, особено тези, разположени в дълбочина, а не в дермата. Разбира се и в този случай има какво да се направи – работи се със специализирани лазери.

Соларните пигментации и старческите петна се появяват по изпъкналата част на лицето – скули, темето при мъжете, гърба на носа и ръцете и издават възрастта.

По време на бременността е много вероятно да се получи мелазма – хормоналната пигментация. Тя е хормонално обусловена и в повечето случаи изчезва спонтанно до една година след раждането.

Срещу пигментацията най-важното е превенцията – да знаем как да се предпазим от появата им през четирите сезона. Това може да стане по няколко начина:

1. Фотозащитни кремове, които трябва да се слагат целогодишно. Можем да използваме чист фотозащитен крем върху дневния крем или да използваме кремове с фотозащитни филтри.

2. Медицински фон дьо тен с фотозащитен фактор SPF 20 (Sun Protection Factor)

3. Медицинска крем-пудра с фотозащитен фактор SPF 20 или по-голям.

Методите за премахване на пигментните петна са пилинги, APL и лазерни процедури. Като допълнение е хубаво да се съчетават с приложението на избелващи кремове, които самостоятелно приложени не могат да премахнат пигментацията.

Понякога безобидни за хората пигментации се оказват опасни за здравето ни. Дори обикновени бенки, които не са надигнати, а са плоски, могат да са потенциално малигнени – т. е. след време да се изродят и върху тях да се образува рак.

В България все още смятаме, че ръцете не се нуждаят от фотозащитен крем. Тъкмо обратното – те имат най-голяма нужда, тъй като ги мием често и са подложени на сериозно третиране с препарати. Затова не забравяйте освен лицето да намажете и ръцете с крем с UV защита.

Препоръките даде д-р Ана Пейкова от Център за естетична медицина и козметика „Дерма Елит“.

Очаквайте в следващия материал за кой сезон какви фотозащитни кремове да използваме.

Прочетете още:

Коментирай
Свободно време