За дома

Сокоизтисквачка – каква да изберем?

21.01.2012г. / 12 24ч.
Вергиния Генова
Сокоизтисквачка – каква да изберем?

Колкото повече полуфабрикати ни засипват в магазина, толкова повече хора започват да търсят по-екологични и по-здравословни храни.

Какво по-полезно от прясно изцеден сок?! А ако искаме да се изразим по-модерно, не бива да пропускаме словосъчетания като фешън джус или здравословен фреш. Не, че при натрупването на чужди и наши думи понякога не започва да звучи смешно, нелепо и безсмислено и да си го кажем направо, да става тавтология с грозде. Ама друго си е да кажеш, че закусваш здравословно с фреш и чибата с прошуто, нали?

Мисълта ми беше, че като решим да живеем здравословно, следващата стъпка е да си купим сокоизтисквачка. И големият въпрос е каква точно?

Ако нямаме проблеми със стомаха и искаме да си правим сок – бързо, лесно и да не ни се налага да отделяме много време за измиване на сокоизтисквачката – то може да минем на евтин вариант – сокоизтисквачка за цитруси. Само трябва да нарежем плодовете на половина, да ги сложим на пресата и сокът е готов.

За съжаление този тип сокоизтисквачки не стават за изцеждане на други плодове, зеленчуци и билки, затова е най-добре да закупим по-скъпа, но по-мултифункционална, която да има центрофуга. С нея ще може да правим всякакви сокове.
Въпросът опира до вида на сепаратора (цилиндричен или конусовиден). Цилиндричният не отвежда отпадъците в специално отделение и може да те влуди, защото постоянно трябва да чистиш. Да не говорим, ако правиш сок от грозде например – хвърчат семки из цялата стая и купонът и чистенето са големи.
Затова ми се струва, че най-добрият вариант за сокоизтисквачка е с отделение за отпадъците, която да се чисти максимално лесно и да изстисква възможно най-много сок.
Мощността също е от значение. Някои смятат, че колкото повече машината се нагрява, толкова повече полезните вещества намаляват. Така че пълно щастие няма.
Но все пак по-добре да си правиш у дома сок, отколкото да си купуваш. Знаеш какво слагаш, можеш да комбинираш както и каквото си искаш, да си правиш колкото и когато си поискаш.
И не на последно място ти излиза по-евтино и не ти се налага притеснено да питаш, виждайки съмнително чистите моркови – „Извинете, миете ли ги?“

Прочетете още:

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
яна ( преди 9 години )
как да изкарам ситото от сокоизтисквачката - марка SAPIR за да го измия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7 rate up comment 0 rate down comment
Катя ( преди 11 години )
Аз си купих с отдел за изхвърляне на ненужното за сока и съм много доволна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 3 rate down comment
Ало ( преди 11 години )
Заяждача:) След като прочетох си купих точно сокоизтисквачката, която ми трябваше :) а ти си се заяждай колкото си щеш :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3 rate up comment 0 rate down comment
Не разбрах ( преди 11 години )
Какво каза в крайна сметка? Нищо. И защо пишеш тогава? Ехааа, каква хубава сокоизтисквачка си купих....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар