Здраве и красота

Планират отново безплатно цитологично изследване за рак на маточната шийка

30.01.2012г. / 16 01ч.
Аз жената
Планират отново безплатно цитологично изследване за рак на маточната шийка

Националната здравно-осигурителна каса отново да въведе цитологичното изследване за рак на маточната шийка като част от профилактичния преглед. Изследването да се прави всяка година на жени от 25 до 60-годишна възраст.

\n

Това стана ясно на провелата се кръгла маса на тема „Политици и общество – обединени в усилията за ограничаване на рака на маточната шийка в България“.

Възрастта е основен рисков фактор в епидемиологията на всички незаразни заболявания, като се наблюдава статистически доказана корелация между честотата на заболеваемост от една страна и възрастта на индивида от друга. Всеки лев, вложен в профилактика, спестява средства от последващо скъпо лечение.

От 2011 г. по предложение на НЗОК в профилактичния преглед са включени две нови изследвания:

мамография на млечни жлези – за жени от 50 до 69 години включително – веднъж на 2 години

PSA за мъже над 50 години – веднъж на 2 години.

Ако се осигуряват повече изследвания, хората ще станат по-мотивирани да си правят профилактични прегледи. А това е сигурен начин, че ще се спестят средства от активно лечение.

Цитологичното изследване за рак на маточната шийка е било включено в обхвата на задължителния профилактичен преглед на лица над 18 години от 2006 г. до 2008 г. включително. Обхващало е възрастовата група жени от 31 до 65 години, като се е правело веднъж на две години.

НЗОК има готовност да го въведе отново от средата на тази година, но за целта трябва да бъде направена нормативна промяна.

Прочетете още:

Коментирай
Свободно време