Семейство

Рисуването развива интелекта при децата

03.02.2012г. / 15 24ч.
Аз жената
Рисуването развива интелекта при децата

Децата имат неизчерпаема енергия и любопитство. Използвайте ги, за да насочите своето дете към едно от най-великите изкуства – изобразителното. Целта не е да го направите гениален художник, а да развиете интелигентността му.

В скицник (ако искате да събирате неповторимите му творби) или просто върху използвана от едната страна копирна хартия детето може да започне да твори.
Дайте му най-напред пастели. Те наистина цапат повече ръчичките от цветните моливи, но имат по-наситен цвят, по-дебела линия върху листа, а и се мият сравнително по-лесно от стените и пода от флумастрите.

На каква възраст започват да рисуват децата? Зависи кога родителят ще му даде тази възможност. На 1.5-2 години картините за вас ще са просто драсканици, но това няма голямо значение.
Важно е не просто да връчите листа и пастелите, но и сами да седнете и да нарисувате нещо простичко от заобикалящата среда или вече видяно в детските книжки – човече, мече, цвете, ябълка, чаша.
Рисуването засилва наблюдателността, изостря вниманието към детайлите, с него ще научите по-лесно цветовете, а детската ръчичка ще придобие по-голяма сигурност.

Чрез нарисуваното в картините ще опознаете по-добре детето си – рисува ли само с един цвят, кой, рисува линии, остри форми или кръгове, елипси, иска ли да наподоби нарисуваното от вас или има своя представа за нещата.

Никога не се присмивайте на картините на детето си, а когато не разбирате какво е нарисувано бъдете любопитни и задавайте въпроси.

Не забравяйте обаче да установите едно ясно правило още в самото начало – рисува се само върху лист хартия, не по стените, книгите, по пода и т. н.

Прочетете още:

Коментирай
Свободно време