Тя, звездата

Камелия Нинакова: Има смисъл за младите да останат в България

03.02.2012г. / 16 47ч.
Джадала Мария
Камелия Нинакова: Има смисъл за младите да останат в България

Представяме ви Камелия Нинакова от Ей би си дизайн енд комюникейшън. Камелия е от младите и амбициозни дами, предпочели да градят кариера в България. Работи, учи магистратура, изучава нови езици. За перспективите за младите хора у нас и за работата, Камелия разказва в това интервю специално за читателките на Az-jenata.bg.

Има ли перспективи за младите хора в България?
Възможности за образование и кариера в България не липсват. Най-важното е човек да е мотивиран и последователен. Много е важно и да знае къде и как да търси това, от което се интересува ( не само офлайн, но и онлайн ). Университети с ясни и модерни програми, дни на кариерата, стажантски програми като Empower например – все възможности, които разкриват пред младите хора смисъл да останат в България и да се развиват тук. Оправдания от типа „Тук няма достатъчно възможности“ вече не минават. Стегнете се и мислете реално!

Как се съчетават учене и работа?
Хм... банално ще е ако кажа трудно, но това е самата истина. Никого няма да учудя ако кажа, че не е леко, че изисква жертви. Много често се получава така, че нямаш почивен ден, през деня в офиса, вечер или уикендите на университет и време и сили за личен живот остават съвсем малко. Основното е, че тези две паралелни дейности ти задават ритъм, правят те по-организиран, започваш да цениш повече всеки свободен час. И все пак важното е да се прави докато си по-млад, защото така чувстваш, че наистина живееш и изживяваш всичко на макс, а не просто съществуваш, битуваш.

Заслужава ли си да се инвестира в образование у нас днес?
Колкото и всички да казват, че дори и без диплома ще те вземат на работа стига да имаш умения и качества, в образование винаги си струва да инвестираш. Не просто заради тапията накрая, а заради средата, контактите, хората и цялостната студентска атмосфера. Такъв разчупен поглед, динамика и авантюризъм след това човек рядко успява да намери и съчетае в един единствен момент в живота си.

Къде младите, според теб, поставят кариерното развитие и къде – личния живот и създаването на семейство?
Моите наблюдения са, че младите хора в страната много лесно поемат по лесния път – създаване на семейство и деца на 19-20 г. Не казвам, че е грешно и никого не упреквам, но някак си мисля, че живеем в друго време. Време, когато докато си млад пътуваш и откриваш нови държави и техните нрави, време, когато можеш да учиш каквото искаш и даже 2 специалности едновременно, време, когато е толкова лесно да получиш информация.

Кое е най-трудното за младите маркетинг специалисти, според теб? И как се постига успехът?
Мисля, че най-трудно е да направят връзката теория – практика. В държавните университети програмите по маркетинг не са осъвременявани скоро, а тази материя е изключително динамична и изисква адаптиране спрямо новите реалности. Още за маркетинг хората е трудно и да се докажат достатъчно убедително пред работодателите. В този смисъл, за да постигнат успех, те трябва много да четат, от много неща да разбират и най-вече да мислят напредничаво, да мислят за себе си като бранд, който трябва да продадат на пазара на труда.

Какво си пожелаваш за 2012-та?
Пожелавам си през 2012 г. да съм силна и най-вече здрава. :)

А пожеланието ти за нашите читателки?
На всички читателки и на всички жени пожелавам да знаят как да открият себе си, да умеят да разпознават и слушат вътрешния си глас.

Коментирай
Здраве и красота