Здраве и красота

Данък върху тортите решава проблема с напълняването

07.02.2012г. / 14 15ч.
Аз жената
Данък върху тортите решава проблема с напълняването

Американският диетолог професор Робърт Люстиг от Калифорния, специалист по детско напълняване, предлага производството на захар да бъде обложено с акциз, подобно на цигарите и алкохола, съобщи BBC. Мотивите му са, че тя предизвиква зависимост подобно на наркотичните вещества. Робърт Люстиг е публикувал статия по въпроса в списание „Nature“.

Има страни, които вече са въвели подобни ограничения за някои храни. Например Франция облага с данък производството на сладките разхладителни напитки, а Дания и Унгария – продуктите с високо съдържание на мазнини. Сега американските учени искат да направят същото със захарта и заместителите й.

Статистиката сочи, че в световен мащаб в последните 50 години потреблението на захар е нараснало три пъти. Известно е също, че прекомерната употреба на захарни храни води до напълняване и затлъстяване, което от своя страна е рисков фактор за хипертония и диабет, дори на деца и млади хора.

Освен акциза професорът предлага да се ограничи продажбата на лакомства и сладки напитки в училищата.

Диетолозите са сигурни, че предложението им ще срещне съпротива от страна на производителите на захарни изделия и напитки, но в същото време се надяват да успеят, ако получат силна обществена подкрепа.

Снимка: Вергиния Генова

Прочетете още:

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Да бе ( преди 11 години )
Решава го, колкото решава този с цигарите и алкохола. Що за глупости?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар