Здраве и красота

Повече от 20% от децата в България са затлъстели

04.03.2011г. / 09 09ч.
Аз жената
Повече от 20% от децата в България са затлъстели

В момента в България се провежда статистическо изследване, което събира данни за децата у нас по отношение на хранителното поведение и двигателната активност на децата, както и хранителното поведение във връзка с опасността от анорексия.

"Има тревожна тенденция за увеличаване на детското затлъстяване в световен мащаб - включително в Европа, в Източна Европа - в това число и в България, съобщава доц. Мая Константинова - педиатър ендокринолог и специалист по затлъстяване в Специализираната болница за активно лечение на детски болести. Според нея със сигурност има тенденция за повишаване броя на децата с този проблем. При всички случаи над 20% от децата са затлъстели, но има различно възрастово разпределение и целта е да видим къде децата са най-застрашени. Обичайно това е пубертетната възраст. Около 9-10 години и нагоре до към 14 годишните. Обикновено там има пик.

Проучването е стартирало през декември миналата година и обхваща деца между 6 и 18 г., които посещават 35 училища в различни части на страната. Финалните резултати от проучването ще бъдат официално оповестени през май месец тази година, съобщава агенция "Фокус". Очаква се новите данни да са много коректни, защото училищата са случайно избрани от цяла България. Измерени са около 5 хил. деца от цяла България от един и същ екип.

"В България детските ендокринолози и кардиолозите всеки ден срещаме пълни деца и искрено се надявам, че затлъстелите деца няма да излязат повече от 20-25%", заяви доц. Константинова.

Прочетете още:

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
В чужбина ( преди 11 години )
Българските деца са много затлъстели в сравнение с децата в други държави в Европа. Не знам каква е тази мания в България децата да се гонят с лъжицата. Достатъчно е да поемат неоходимите им витамини и минерали, протеини и въглехидрати и няма нужда да ядат излишно.Преди да заминем детето ми беше едно от най-слабичките в България и като го записах на детска градина в друга държава, беше най-дебелото. Това много ме накара да се замисля за грешките, които правим в храненето на децата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време