Семейство

Готвят революционни промени в образованието до 7 клас

13.02.2012г. / 15 07ч.
Аз жената
Готвят революционни промени в образованието до 7 клас

Да имаш двойка по някакъв предмет за края на годината и пак да минеш в следващия клас – да, ще може без поправителни през лятото и есента, стига общият успех да е добър 4. Изпитът по предмета ще се взема в следващата учебна година, когато вече си преминал в горния клас. Това са част от промените в Закона за образованието, които предстои да бъдат разгледани в МОН. Засега либерализацията е за пети и шести клас, но и по-малките не са ощетени – за тях повтарянето се забранява, за да не се травмират. До 3-и клас изобщо няма да се пишат цифрови оценки.

В 7-и клас обаче няма как условното преминаване да се приложи, тъй като следва гимназиален курс, но до последно експертите обсъждали дали да не разпрострат революционната промяна и за гимназията, съобщава Dnes.bg.

Спорна била и темата от каква възраст да е задължителна забавачката. Надделяло мнението да е от 4, а не от 5 г., както сега. За да се тушира напрежението с недостиг на места в яслите, детските градини ще са задължени да приемат и 2-годишни хлапета, ако имат обаче свободни места.

Формите на обучение ще са редовна, задочна, вечерна, индивидуална, комбинирана и дистанционна – с учене по интернет. Външно оценяване ще има след 4-и, 7-и, 10-и и 12-и клас.

Прочетете още:

Коментирай