Семейство

Частните училища и детски градини със субсидии от държавата

15.02.2012г. / 06 56ч.
Аз жената
Частните училища и детски градини със субсидии от държавата

Както държавните, така и частните училища и детски градини ще получават субсидии от държавата. Според експертите сумата, която ще се задели от държавния бюджет в тази посока, е към 10 млн. лева. Очаква се по този начин таксите в частните детски градини и училища да намалеят.

Главният секретар на просветното министерство Красимир Вълчев обясни, че няма как да се въведат ограничения за таксите в частните учебни заведения, но все пак очакват след като ще получават държавна субсидия, те да станат по-ниски: „Частните училища и детски градини стават обект на контрол от страна на общината, от страна на финансово-контролните органи. По съответните закони всички деца, които получават средства от бюджета, са обект на контрол от Сметната палата, от Агенцията за държавна финансова инспекция, независимо от правно-организационната им форма“, съобщава DarikNews.bg.

Заместник-образователният министър Милена Дамянова обясни, че от 2016-17 година 4-годишните задължително ще посещават детска градина и се дава право на 2-годишните да ходят на детска градина.

Прочетете още:

Коментирай