Майчинство

Работещите майки са по-здрави и по-щастливи

17.02.2012г. / 14 39ч.
Аз жената
Работещите майки са по-здрави и по-щастливи

Майките, които работят извън дома са по-здрави и по-щастливи в сравнение с майките, които остават у дома през първите годинки на детето. Това сочи резултат от проучване, публикувано в американското списание „Семейна психология“. Учени анализирали информация от интервюта на 1364 майки, проведени малко след раждането на детето до около 10 години след това.

Майките, които работели по цял ден и тези, които били заети половин ден в службата, били еднакво щастливи и здрави. Въпреки това работата на половин ден позволявала на жените да бъдат толкова съпричастни към децата си в ученическа възраст, колкото майките, които си стояли вкъщи и повече от работещите през целия ден. Те имали по-силна връзка с децата си в предучилищна възраст и предоставяли на малчуганите между 1 и 3 г. повече възможности да научават нови неща.
Заетостта извън дома помага на много майки да осмислят новото си АЗ след раждането, а не напълно да се идентифицират с детето. Те общуват по-често с възрастни по различни теми, а това носи разнообразие и нови предизвикателства.

Работата през първите години на детето може да доведе и до чувство за вина и като майка, и като служителка. В заключение на резултатите от изследването учените посочват, че идеалният вариант за самата майка, за детето и за семейството като цяло е работата на половин ден. В този случай жената не е толкова застрашена от естественото си желание да е едновременно перфектна майка и перфектен работник, което най-често води до разочарование и поставя в опасност психическото здраве.

Темата дали майката да се върне скоро на работа след като е родила или да изчака определен брой години е спорна, но според това изследване златната среда за майката и детето е комбинация от двете възможности.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай
Здраве и красота