Тя, звездата

Мая Манчева: Йогата лекува и тяло и душа

19.02.2012г. / 11 57ч.
Джадала Мария
Мая Манчева: Йогата лекува и тяло и душа

Мая Манчева е от хората, отдали се на физическото и духовно съвършенство, достигано през йога. Тя е сред създателите на специална серия дискове за йога упражнения. Отделно се занимава с популяризацията на електронните книги – също нова и нелека задача у нас.

Женско занимание ли е йогата, защото в последните години се налага някак основно като женско?
Наистина с йога се занимават повече жените. Мога да кажа обаче, че все повече мъже се появяват в йога залата. Може би хората не разполагат с достатъчно информация за това какво е йога. Мъже си мислят, че това е женско занимание и не допускат, че биха могли и те да практикуват. Всъщност йога е древна наука за възстановяване на хармонията в човека и включване на неговия скрит потенциал – психически и физически. Всички имаме нужда от това.

Може ли човек сам, самостоятелно да се занимава с йога?
Може. Има много такива хора. Една част от тях са си набавили книги за йога, от които черпят информация. Друга част са минали курсове, на които им се преподават йогистки техники и след което те сами вкъщи продължават заниманията си.
Тази година пуснахме на пазара четири практически ръководства по Кундалини йога. Четирите програми позволяват напълно самостоятелно човек да практикува йога в домашни условия. Разбира се аз препоръчвам всеки да намери и своя учител, с който да практикува, обсъжда и върви по пътя на йога.

Има ли различни упражнения за жени, за отслабване, за друго?
Има много упражнения. Някои от тях са сходни, други се допълват, трети са с различна насоченост. Например в диска за Регулиране на телесното тегло присъстват упражнения за регулиране на щитовидната жлеза и метаболизма. Това не е случайно. Щитовидната жлеза контролира много органи и процеси в нашия организъм. Ако щитовидната жлеза на човек е дисбалансирана, той може да спазва купища диети, да не се храни много, да се подлага на различни физически натоварвания и пак да е пълен.
В диска за психическо и емоционално балансиране учителят ми е наблегнал на дихателните и психоенергийни упражнения, които най-ефективно регулират функциите на централната нервна система и неутрализират натрупания стрес и напрежения в организма.
В зависимост от ситуацията човек може да наблегне на различни упражнения, с които да си помогне най-ефективно.

Ти самата по колко време отделяш?
Иска ми се да отделям повече. :) Опитвам се да практикувам поне два пъти в седмица.
Колкото по-често човек отделя от времето си и се отдава на йога, толкова по-добре ще се чувства. Хубавото при йога е, че човек може да усети резултати още веднага, след първите си занимания.

Как се свързва йогата с храненето и с целия начин на живот на човек?
Добре е човек да съчетава йогата и храненето. Поне според мен те са еднакво важни. Йога ни помага да възстановим хармонията в себе си, тя ни помага да излекуваме нашата физика и душевност, тя ни поддържа здрави. Моят учител казва, че както има хронични болести, така има и хронично здраве.
Аз вярвам, че храната е от съществено значение за нашето добро здраве. Когато човек избира съзнателно какво да консумира, той инвестира в здравето си – и физическо и душевно. По този начин се получава симбиозата. Аз самата не ям месо от 2,5 години. Откакто го спрях се чувствам много по- спокойна, „лека“ и някак си по-осъзната. Опитвам се да консумирам повече сурови плодове и зеленчуци, защото вярвам, че те ми дават много енергия и не замърсяват организма ми. Разбира се, не изпадам в крайности.
Хубаво е да се замисляме навреме за нашето здраве, докато сме здрави. Защото това е дългосрочна инвестиция.

Имаш ли любима рецепта, която искаш да споделиш с нашите читателки?
Да си призная не съм от най-големите кулинари. Готвя, но не всеки ден и не по рецепта. Почти винаги импровизирам със съставките, които имам на разположение. Сещам се за едно ястие, което правих на скоро – Доматена супа с нахут.
Съставки и начин на приготвяне:
Нахутът се накисва от предната вечер, за да се свари по-бързо и да бъде по- мек.. Задушава се една глава лук с малко зехтин, босилек, черен пипер и сол в една тенджера. Прибавя се нахутът и два буркана домати. Доматите са повече, за да имат по-осезателно присъствие в ястието. Ако е необходимо се добавя и вода. Вари се докато нахутът омекне напълно.

Любимият ти цвят? Място? Мелодия?
Любимият ми цвят е синьото. Казват, че синьото е цвета на мечтателите. Може би съм от тях. :) Мястото е планината. Там се чувствам щастлива и никога сама.
Мелодията са индийските мантри, които открих заедно с йогата. Харесвам и българската музика, която става все по- качествена през последните години. Например: Белослава, Мария Илиева, Любо, Дичо и др.

Пожеланието ти за нашите читателки?
Пожелавам на всички ви любов, защото тя е основната движеща сила на всичко във Вселената. Когато човек съумее да изпълни цялото си съществуване с любов, той чувства излишък и дарява същото на всички около себе си!
А когато се обичаме сме по-добри, по-продуктивни и по-щастливи!
Повече информация за йога дисковете може да намерите тук:
http://simetro.com/index.php/categories/20/

Коментирай