Писна ми

Кариера на всяка цена - черноработници с бели якички

24.02.2012г. / 21 04ч.
Вергиния Генова
Кариера на всяка цена - черноработници с бели якички

Наскоро излезе статистиката, че в България семействата с деца до 16 години са намалели до 20 %. За сравнение преди 20 и повече години процентът е бил над 60. Каква е разликата? Нали сега има повече конкуренция, повече свобода, повече възможности?
Наблюдавайки безмълвно виждам ужасяващи отговори.

Като бях ученичка се чудех как някой цял живот може да пуска кутийки по една поточна линия, но сега виждам, че голяма част от възможностите за работа, образно казано, не са по-различни – скучно, безлично, ниско платено, безперспективно. Но може би разликата е, че преди пускаш въпросните кутийки 8 часа на ден или дори 6 и после забравяш за съществуването им, докато сега трепериш над твоите „скъпоценни кутийки“ едва ли не 24 часа в денонощието – да не си загубиш работата, да не ме измести напористата Кина, дошла от село и изплащаща кредит, която е готова да седи по 10 часа на работа и прочее и прочее... списъкът е дълъг – резултатът е един – нямаш личен живот. Ще кажете кой как се уреди – всеки определя съдбата си. Безспорно, но при нарастваща безработица и малък пазар и безпаричие, не са много тези, които имат шанс да ударят джакпота – така че за останалите остава да пускат „кутийки“ и даже понякога и не знаят защо правят онова, което трябва да правят, но нали шефът е казал.

От там нямаш семейство или ако случайно си го създал преди да попаднеш в омагьосаната поточна линия, вече нямаш стабилно семейство. Нямаш деца или ако имаш в един момент се усещаш, че не знаеш нищо за тях и как изобщо се отглеждат. Нямаш културен живот и сериалите са твоята почивка.
Нямаш здраве и от там ти се разхлопва цялото съществувание. Светът ти се върти от това да станеш, да пътуваш до работа, да работиш, да пътуваш до къщи, да вечеряш и да си легнеш, полузаспал пред телевизора. И това ден след ден, година след година – до живот. И какъв ти е смисълът точно да живееш?

Много корпорации, фирми, фирмички и магазинчета, където уж има фиксирано работно време, обаче извънредните мероприятия, на които трябва да се присъства са прекалено много, а служителите никога не си тръгват на време, защото „Сакън, ще се погледне на тях с лошо око.“ Или пък работата трябва да се свърши и като видят работно магаре и го товарят, товарят и товарят, докато не грохне и не го сменят с друго. Ето това е свободния пазар за работна ръка в България.

Наскоро чух за една девойка, която била на стаж във фирма, да я на речем „X“, която боязливо попитала – „Ами как се справяш на тази работа, ако имаш семейство и деца?“
Безмълвният отговор – ами явно не си за тук, витаел отвсякъде, защото от изцяло женския персонал, никой нямал деца и вероятно стабилно семейство.

И това не е изолиран случай в българската действителност. И поне парите да си струваха, че човек да каже струва си да поработя 5-6 години, да спестя някой лев, а то работиш, за да оцеляваш. Естествено има бизнеси, където оставаш без личен живот, защото работата те увлича, парите те привличат и те повличат, но за съжаление това не е драмата на по-голямата част от българките. И да не забравяме, че работата в офис е все пак по-високо платена, води се по-лека и по-малко рискова, а какво да кажат жените в цеховете и заводите. Е, ако могат да си тръгнат веднага след като им е свършила смяната, може и да имат време да изгледат поне едно дете!

Прочетете още:

Коментирай
3 rate up comment 0 rate down comment
българка ( преди 11 години )
Лотус е права, ние сме едно робско племе, което не може да надигне глас и да се бори за правата си, за живота си и за децата си. А притчата за пръчките и за единството ни е дадена още с основаването на нашата държава, но сме най-разединеното племе и явно доста глупаво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3 rate up comment 3 rate down comment
таня ( преди 11 години )
Напротив, мила Катерина, бягството в чужбина си е избор и то много добър! Изборът на много българи - дали да живееш добре или да си роб в собствената си държава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7 rate up comment 0 rate down comment
lotus ( преди 11 години )
Статията е много вярна. Но нека се замислим кой в крайна сетка е виновен за това положение. Нека не търсим винаги вината някъде другаде. Вината си е изцяло наша, затова че сме допуснали това положение и това отношение към нас. Защото се съгласяваме с всичко. Ще кажете - ами какво да правим като няма работа?! Да, така е, но ако всички се противопоставим на това и се протестира сруще това няма да е така. Но трябва да сме всички, не 100 не 200, не дори и 1000 души които ще бъдат уволнени и подменени с други /видяхте какво стана в ЖП-то/. Докато мълчим и нямаме гражданско общество ще е така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10 rate up comment 0 rate down comment
Катерина ( преди 11 години )
Много, много истина има в статията, за съжаление. И проблемът, също така е една от причините за нарастващия процент възрастни майки - първескини. Познавам жени, които и тази възраст изпуснаха..., като последен шанс за дете замечтаха за осиновяване, но и там не се получава просто ей така. Животът в България смазва всички, и най-вече жените, защото ги лишава от най-важния смисъл да се родят такива - именно да станат и бъдат майки..., добри майки!Решението, според мен не е и "избора" Бягство навън от България..., това не е Избор, а принуда.., поредната..., защото на всяко живо същество му е дадено да се чувства най-добре в родината си. Единственият път, който аз виждам е - активно и стройно организирано гражданско общество, което убедително да поставя и изисква промени в управлението на държавата!.. За съжаление, последиците от тоталитаризма все още имат надмощие в съзнанието на масата българи. Очевидно прехода не трябва да се мери в години. До тук 22...., колко още - 10, 20, 50 - никой не може да предвиди, защото преходът ще завърши едва когато качествените промени в съзнанието на масата народ вземе превес над "овчите душици".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9 rate up comment 0 rate down comment
ЕХ ( преди 11 години )
Да, понякога има такъв невероятен избор - от трън, та на глог, че е по-висок.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 9 rate down comment
охх ( преди 11 години )
Всеки може да си отиде по всяко време - от работа, от града, от България...как да няма избор :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4 rate up comment 0 rate down comment
Катерина ( преди 11 години )
Таня Иванова, "добър избор"? - въпрос на мироглед! Ще ти споделя само че съм с двойно гражданство - родното българско и второ - към една от водещите икономики в света. Но, моят мироглед ме доведе обратно в Родината. А колкото до робството - то е въпрос на себеусещане, самооценка...(Усмихвам се на шанса да напиша това точно на днешния ден!)Честит Празник на всеки който уважава този ден! Той е и още една причина да се поучим от патриотите в миналото, които накараха този ден да се случи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 8 rate down comment
Maria ( преди 11 години )
8 rate up comment 1 rate down comment
asia ( преди 11 години )
Ами това си е реалността :) то не можеш да кажеш на черното - бяло, ако си поне малко нормален.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар