Зелено

Козметиката, която ни разкрасява и убива планетата

27.02.2012г. / 14 54ч.
Аз жената
Козметиката, която ни разкрасява и убива планетата

Красотата изисква жертви и то какви:

Зима е, устните се напукват от студения сух въздух, за това често ги мажем с различни балсами за устни. В повечето случаи те се правят от съставки, извлечени от нефт, синтетични аромати и парабени. Те нарушават баланса на ендокринната система и могат да причинят разстройство в репродукцията и развитието. Потърсете „зелени“ варианти на масовите балсами за устни – базирани на кокосово масло, масло от шеа или пчелен восък.

Шампоаните и сапуните, които много се пенят, съдържат съставки, дразнещи не само вашите очи. След измиване те попадат във водната система, а оттам рано или късно в моретата и океаните и вредят на морските обитатели. Купувайте шампоани с етикет „без сулфати“ – хем ще си измиете косата, хем няма да вредите на природата.

За да забавим появата на бръчки, е добре зиме и лете да нанасяме слънцезащитен крем. Класическите кремове от този тип отново са петролни продукти, които не се разграждат в околната среда. Годишно 6000 тона слънцезащитен крем попадат във водите край Австралия заради къпещите се туристи и заради това коралите губят цвета си. Може да си нямаме Голям бариерен риф наблизо, но със сигурност ще откриете органичен слънцезащитен крем, който няма да вреди на морската флора и фауна.

Изкуствените аромати в парфюмите или пък в останалата козметика са много рисковани – невротоксините, фталатите и синтетичния мускус са отровни за морския свят и са вероятните причинители на някои хормонални нарушения при човека. Освен това парфюмите са един от 5-те най-силни алергени. Изберете естествен аромат за себе си с различни масла или просто биопарфюми.

Дезодорантите и другите средства против потене и за приятен аромат съдържат триклозан, точно както и антибактериалните сапуни. В повечето формули той е комбиниран с формалдехид, парабени, фталати, алуминий, талк и петролни дестилати. Химичен коктейл, който сами доброволно слагаме по себе си дори по няколко пъти на ден. Ако можехме да попитаме природата, едва ли и тя доброволно би го желала, така че продължете да миришете свежо, но с козметика, базирана на цитрусови и билкови масла.

Когато искаме да изглеждаме добре и особено при специални случаи слагаме червило. Но внимателно четете етикета и търсете червила, в които няма олово. В противен случай ще го изядете без да се усетите.

За да добият нужния абразивен ефект, ексфолиантите за лице и тяло обикновено съдържат пластмасови сферички или гранулки, които наистина премахват мъртвите клетки, но после като изтекат в канала и попаднат в природата се разграждат десетки години.

В лаковете за нокти има отровен коктейл от три съставки – формалдехид, толуен и дибутилфталат. Е, не във всички лакове, четете етикетите и търсете такива без тези отрови.

Колкото повече процедури с парафин си правите при маникюр и педикюр, толкова по-упорито поддържате нефтената индустрия. Можете да омекотите кожата си и без парафин, а с редовно нанасяне на хидратиращ крем.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай