Здраве и красота

Бавна смърт, ако прекалите с прахчетата против настинка

29.02.2012г. / 13 23ч.
Аз жената
Бавна смърт, ако прекалите с прахчетата против настинка

Българите сме склонни към самолечение особено в случай на настинка и хрема. Най-често пием Витамин C, разтваряме прахчета против настинка и грип в гореща вода и пием като чай, хапваме и пилешка супа. С тези методи чакаме да ни мине запушеният нос, зачервеното гърло, главоболието и температурата. Парацетамолът, който се съдържа в прахчетата и в повечето лекарства против настинка, може да ни убие чрез бавна агония.

Последното никак не е преувеличено, тъй като зад тези думи застава германският професор Бруне. „Смесените продукти (прахчетата) са едно недоразумение, те рядко сумират положителните ефекти на различните съставки, но със сигурност обединяват рисковете от тях“, коментира проф. Кай Бруне от университета в Ерланген, цитиран от немското сп. „Фокус“.

Когато вземаме различни лекарства с надеждата по-бързо да се оправим, за да тръгнем пак на работа и училище, може да се заблудим колко парацетамол всъщност сме поели. При дневна доза от над 4 г (една таблетка е 0,5 г) парацетамолътводи до увреждане на черния дроб, а 8 г дневно може направо да предизвика чернодробна недостатъчност, твърди той.

Като цяло избягвайте парацетамол, тъй като това е медикамент, който може да подейства смъртоносно дори и при леко предозиране. Не бива да се подценява и аспиринът, тъй като активната му съставка ацетилсалицилова киселина също е рискова. Той наистина успокоява болката, но дългосрочно разрежда кръвта. В случай на болка по-малкото зло са ибупрофен и диклофенак, тъй като бързо се изхвърлят от организма чрез отделителната система. Така е по-малко вероятно да приемете смъртоносно количество като при парацетамола.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай