Семейство

Институциите имат бележник за успеха при изпълнението на обещанията към децата

07.03.2012г. / 09 16ч.
Аз жената
Институциите имат бележник за успеха при изпълнението на обещанията към децата

Годишна оценка среден (3) за 2011 г. получиха институциите по изпълнението на ангажиментите си към децата и семействата у нас. Това стана ясно по време на представянето на доклада на Национална мрежа за децатаБележник 2011: Оценки на изпълнението на държавните ангажименти към децата на България“.

Изпълнението на над 100 обещания на институциите в 5 ключови области е анализирал екипът от експерти, застанал зад първия по рода си доклад у нас. В него, по подобие на ученически бележник държавните структури получават оценки на работата си по поетите ангажименти в сферите „Детски права“, „Семейна среда и алтернативни грижи“, „Детско здравеопазване“, „Образование“ и „Детско правосъдие“.

„В ежедневието на ученика бележникът е мерило за представяне в училище, както и начин за запознаване на родителите с това, дали децата им се справят с учебния материал. Такава е и целта на нашия бележник – да даде ясна и реалистична представа накъде вървят политиките за децата и дали ние, възрастните, спазваме собствените си обещания, поместени в редица стратегически документи“, обясни Георги Богданов, изпълнителен директор на Национална мрежа за децата. „Подобна цялостна оценка на развитието на политиките за децата се прави за пръв път в България, като нашата амбиция е да представяме подобен доклад всяка година“.

Най-ниски оценки (3) институциите са получили за изпълнението на обещанията по правата на децата, образованието и детското здравеопазване. Това се дължи на липсата на развитие по основни проблеми като липсата на независим орган, който да гарантира правата на децата у нас, отпадането на децата от училище и високата детска смъртност в някои райони от страната.

Минимално по-висока (3+) е оценката в сфера „Семейна среда и алтернативни грижи“. Това се дължи основно на усилията на правителството по деинституционализацията, които обаче не са достатъчни да увеличат оценката на фона на задълбочаващата се детска бедност (46% от децата у нас, според последното проучване на Eurostat) и липсата на реални услуги в подкрепа на семействата.

Най-добро развитие е отчетено в сферата на детското правосъдие (4) заради приемането на „Концепция за реформа на детското правосъдие“ и ратифицирането на „Конвенцията от Лазароте“. Въпреки това по оценката на експертите съдебната ни система все още не защитава достатъчно добре правата на най-малките, органите на съда нямат нужната квалификация за работа с деца и на децата в конфликт със закона продължава да се гледа като на престъпници, а не като на нуждаещи се от подкрепа и закрила.

Авторският екип, работил по бележника, включва някои от най-изтъкнатите български експерти в сферите на семейната, здравната и образователната политика, както и в областта на правосъдието и правата на децата. За да се гарантира пълна независимост и прозрачност при оценяването обаче, на авторите на текстовете в доклада не е дадено право да пишат оценки. Те са поставени от външна оценяваща комисия, съставена от различна група уважавани специалисти в различни области.

Авторски състав:
Ваня Стоянова-Трайкова
Вяра Иванова, Национална мрежа за децата
Георги Богданов, Национална мрежа за децата
Ива Бонева, Център за приобщаващо образование
Иванка Шалапатова и екипът на фондация „За нашите деца“
Калоян Дамянов, Национална асоциация на ресурсните учители
Мариана Банчева, Национална мрежа за децата
Мариана Писарска, сдружение „Деца и юноши“
Мария Донкова, Фондация „Пайдея“
Доц. д-р Нели Петрова-Димитрова, Институт по социални дейности и практики
Д-р Цвета Тимчева

Външна оценяваща комисия:
Боян Захариев, Институт „Отворено общество“ – София
Проф. д-р Ивайло Търнев, Фондация „Здравни проблеми на малцинствата“
Капка Панайотова, Център за независим живот
Красимира Величкова, Български дарителски форум
Проф. Кръстьо Петков
Славка Кукова, Български хелзинкски комитет
Събина Събева, Международна социална служба – България
Таня Кметова, Център за изследвания и политики за жените

Прочетете още:

Коментирай