Свободно време

Световноизвестният Виена Моцарт оркестра за първи път в България

14.03.2012г. / 16 26ч.
Аз жената
Световноизвестният Виена Моцарт оркестра за първи път в България

Световноизвестният Виена Моцарт оркестра идва в България за първи път на 14 декември 2012 г. в зала 1 на НДК.

В състав от 30 музиканти оркестърът тази година включва София наред с най-големите европейски столици в коледното си турне на Стария континент, което ще премине още през Франция, Италия, Унгария, Словения, Хърватска и други.

Билетите за първия концерт на Виена Моцарт оркестра в София на 14 декември тръгват в продажба от днес на Каса 3 в Билетен център НДК и мрежата на Eventim. Цените са между 30 и 60 лв. и ВИП места между 80 и 100 лв. като първите 1000 броя могат да бъдат закупени на промоционална цена с 10 лв. отстъпка.

Всички музиканти от Виена Моцарт оркестра са силно посветени на една обща цел – запазване на музикалната традиция и културното наследство на Виена и в частност на творбите на Волфганг Амадеус Моцарт – най-завършеният представител на Виенския класически период.

Репертоарът на оркестъра включва всички симфонии на Моцарт, голямо разнообразие от инструменталните концерти на композитора (за цигулка, пиано и духови), както и арии и дуети от най-известните му опери.

Запазена марка на оркестъра са автентичните исторически костюми, с които музикантите излизат на сцена. Изборът на програма, декори, костюми и перуки, професионализмът на музикантите и не на последно място непогрешимото виенско усещане за пищност и финес допринасят за създаването на една уникална атмосфера, която неусетно пренася публиката в края на 18 век.

Днес концертите на Виена Моцарт оркестра са връхна точка във виенския музикален календар и неразривна част от културния и артистичен живот на австрийската столица. Ежегодно концертите на оркестъра се провеждат в най-големите и престижни виенски концертни зали – Златната зала на Музикферайн, Виенската държавна опера, Винер Концертхаус и в Голямата зала на Хофбург (имперският дворец).

С присъствието си на концерт на Виена Моцарт оркестра всеки истински ценител на класическата музика поема по пътя на едно вълнуващо пътуване назад във времето до епохата на Барока и става част от онези тържествени вечери от отминали времена, които характеризират Виена, столица и резиденция на империята на Хабсбургите.

Прочетете още:

Коментирай
Здраве и красота