Здраве и красота

За какво са полезни храните според цвета им

15.03.2012г. / 15 42ч.
Аз жената
За какво са полезни храните според цвета им

Цветът на плодовете и зеленчуците подсказва за какво са полезни. Има 5 основни цвята храни, които е добре да ядем за здраве.

Зелено – поддържа здрави клетките, артериите, белите дробове и черния дроб. Кое е зелено? Зеле, марули, зелен боб, спанак, зелени пиперки, краставици, тиквички, броколи, брюкселско зеле, соеви кълнове, зелен чай.

Синьо и лилаво – сините и лилавите плодове и зеленчуци са полезни за мозъка, сърцето и артериите. Кое е синьо и лилаво? Смокиня, грозде, сини боровинки, къпини, лилаво зеле, касис, патладжан, синя слива, ряпа.

Червено и розово – храните в тези цветове са полезни за простатата и здрава ДНК. Кое е червено и розово? Червени боровинки, диня, червен грейпфрут, нар, репички, малини, ягоди, череши, домати, червени ябълки.

Жълто и оранжево – полезни са за очите, имунната система, добрата хидратация на кожата и здравословния растеж на организма. Кое е жълто и оранжево? Ананас, лимон, маракуя, портокал, пъпеш, тиква, царевица.

Бяло и бежово – яжте плодове и зеленчуци в тези цветове за здрави кости и артерии, както и за добро кръвообращение. Кое е бяло и бежово? Бяла ряпа, хрян, гъби, лук, боб, чесън, пащърнак, карфиол.

Прочетете още:

Коментирай