Семейство

Одобрявате ли боя като възпитателно средство

16.03.2012г. / 11 17ч.
Вергиния Генова
Одобрявате ли боя като възпитателно средство

Не може да не сте видели вече официалното проучване на НЦИОМ, че две трети от българите смятат, че шамарът не е насилие, а възпитателна мярка. Не знам колко е представително, но определено е прелюбопитно за психологията на българина.

Няма възрастови рамки – и по-младите и по-възрастните одобряват възпитанието с шамари. По-малък е процентът на висшистите, които одобряват пошляпването, но и там отново повечето са за този вид възпитание.
Иначе всички се възмущават когато става дума за агресия и то агресия срещу децата им на улицата или в училище.

Значи когато детето ти направи нещо нередно в училище е престъпно някой да му удари шамар, било то и лек, но ти можеш у дома редовно да си го смилаш от бой? И това да е възпитателна терапия. Не ви ли звучи абсурдно?
Всички знаем бабините поучителни приказки „Бий дупе, докато е малко.“, но не сме ли се цивилизовали до толкова, че да научим, че насилието ражда насилие, омраза и агресия?

Още по-абсурдно е, че над 70-80 процента са хората, които искат децата да не се оставят без надзор. При тази статистика на мен ми изглежда по-опасен надзорът на родителите, отколкото, ако детето е оставено само на спокойствие. Може би и заради това само 43 процента подкрепят възможността детето да съди родителите си, ако те нарушават основните му права.

Разбира се това изследване е напълно анонимно. Според моите скромни проучвания, когато се говори очи в очи, досега не съм чула нито един родител да подкрепя боя като възпитателна мярка. Може би трябва да се чувствам привилегирована, че познавам точно този скромен процент от 10-20 процента, които не подкрепят шамарите, като начин за възпитание? Не че понякога думите и отношението на родителите към децата не са по-силни шамари и нямат по-разрушителни последствия, но...

С цел да разширя кръгозора си, реших да ви попитам вас – вие одобрявате ли боя като възпитателно средство? И ако да – от каква възраст и до каква си позволявате или смятате за редно да се използват подобни възпитателни мерки?

Прочетете още:

Коментирай