Семейство

Конференция за родителите на деца със синдром на Даун

16.03.2012г. / 12 06ч.
Аз жената
Конференция за родителите на деца със синдром на Даун

С любезното съдействие и гостоприемство на СПА хотел „Царско село“ Сдружение на родителите на деца със синдром на Даун ще отбележи Международния ден (21 март) на хората с този синдром за четвърта поредна година в България с конференция на тема „Да дадем възможност на децата със синдром на Даун да развият своя потенциал“. Конференцията ще се състои на 24 март.

Чрез скайп връзка, специалисти от Американската национална асоциация за детско развитие ще представят своите актуални методи за стимулиране на неврологичните функции и развитие на мозъка, здравословни проблеми и хранене, говорно развитие, фина и груба моторика и образование на деца със синдрома.

Националната асоциация за детско развитие – www.nacd.org, под ръководството на своя основател Робърт Доман – младши, има над тридесет годишен опит в разработването и прилагането на уникални методики за повишаване на ефективността на мозъчното функциониране. Днес американската организация работи с над 30 000 клиенти на различна възраст от целия свят. Специалистите от асоциацията имат новаторски подход към човешкото развитие и постигането на пълния потенциал на индивида.

Основен момент от събитието е представянето на първото в България преводно издание за здравни грижи за хората със синдром на Даун на Европейската Даун синдром асоциация – www.edsa.eu . Изданието насочва вниманието към необходимите медицински грижи за новородени и деца със синдрома и е предназначен за ползване от родители и педиатри. Според родителите на деца със синдрома, по-голямата ангажираност на лекарите в страната и запознаването им с актуална медицинска информация ще им помага да дават адекватни здравни насоки и своевременно да предотвратяват здравословни проблеми, които биха могли да затруднят пълноценното развитие на детето със синдром на Даун.

Сдружение на родителите на деца със синдром на Даун е нестопанска организация, която има за основна цел да подпомага и работи за социалната интеграция и личностната реализация на хората, в частност на децата и юношите със синдром на Даун, който е най-често срещаната генетична аномалия. Това състояние се дължи на една допълнителна хромозома в 21-ата хромозомна двойка. Хората с този синдром имат в кариотипа си 47 хромозоми вместо 46, както всички останали. На всеки 700 родени деца, едно е със синдрома, като тази честота е еднаква във всички страни, всички раси и всички социални групи. Годишно в България се раждат около 100 новородени с генетичната аномалия.

Програма, 24 март 2012 г.
9:00-9:30 Регистрация
9:30-10:00 Обръщение на организаторите към гостите
10:00-11:30 Боб Доман - основател и изпълнителен директор на НАДР. Какво е НАДР и как виждаме децата със синдром на Даун. Опорно-двигателна функция, функциониране на тялото и мозъка. Ролята на слуховото възприятие в говорното развитие и познавателната способност. Въпроси и отговори.
11:45-12:15 Стийв Ригс, дихателен терапевт. Апнея и значението на доброто дишане. Въпроси и отговори.
12:15-12:45 Д-р Джулиън Нийл, директор по здравните въпроси. Здраве и хранене. Въпроси и отговори.
12:45-13:00 Представяне на Ръководство за здравни грижи за хората със синдром на Даун. Превод на официалното издание на Европейската Даун синдром асоциация
13:00 – 13:30 Обяд
13:30-14:30 Лори Ригс, говорен патолог. Проблеми със звуково диференциране и неспособност за фокусиране при фонови звуци и справяне с тях. Говорни и орално-моторни функции. Въпроси и отговори.
14:30-15:00 Сара Ърлинг, специалист Развитие. Подобряване на първичните двигателни умения. Въпроси и отговори.
15:10-15:15 Почивка
15:15-17:00 Елън Доман, директор Образование. Обща неврологична функция, съзряване, хронологично развитие и образование. Успешно преподаване на четене и математика. Как да се подобри поведението. Въпроси и отговори.
17:00-17:30 Закриване

Прочетете още:

Коментирай
Свободно време