За дома

Малки ремонти: Зеленото изглажда семейните спорове

07.04.2012г. / 11 26ч.
Надежда Маринова
Малки ремонти: Зеленото изглажда семейните спорове

Зеленото е идеален цвят за интериора в дома и в офиса, затова го планирайте при ремонт.

Източните народи приемат зеленото за символ на единството, благополучието и бъдещето. В християнския свят то е символ на Възкресението и обновлението.

Дизайнерите и стилистите не го препоръчват за цялостно оцветяване на стаята, защото изморява очите. Вместо това изберете аксесоари в зелен цвят или боядисайте само една стена.

Зеленият цвят се съчетава отлично с бял, кремав, светлобежов. Екстравагантно, но идеално той пасва на синьото и лилавото. Ако жилището е малко, откажете се от ярките тонове. Използвайте меките, светли нюанси, които ще отразяват повече светлината.

Зеленото като „хранителна добавка“
Лекари и психотерапевти използват цвета на тревата и листата с антистресов ефект, според тях той стабилизира настроенията и профилактира чувството на клаустрофобия. Зеленото изглажда разногласията и меко гаси конфликтите. Затова е добре, ако членовете на семейството обичат да спорят, във всекидневната да има зелени възглавници, покривки, растения, зелен абажур и т. н. Зелени аксесоари сложете и в офиса, за да върви гладко комуникацията с колегите и бизнес партньорите.

Съобразете се с нюансите на зеленото: яркозелено – за енергия; пастелно – за релакс и почивка. Бъдете внимателни с маслиненото и тъмните оттенъци към бежово, които могат да внесат тъжно настроение.

В кои стаи да влезе зеленото?
Нежното зелено е подходящо за коридор, офис, баня и тоалетна. В кухнята и хола е добре да присъства само в аксесоарите и детайлите. В банята и тоалетната не стоим много време, затова там може да сложим яркозелени плочки, но не и тъмнозелени, ако няма естествена светлина.

Кухня – добро настроение; намалява апетита.

Спалня – най-светлозеленото има сънотворен ефект.

Офис – помага за концентрацията, бързо взимане на решения, изглажда разногласията.

Детска стая – весело настроение и жизнерадостност, но твърде много зелено води до скука.

Странични ефекти
При особено големи дози зелено може да се появят признаци на егоизъм, ревност или хипохондрия.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай
Свободно време