Здраве и красота

Диетични храни, от които се дебелее

11.04.2012г. / 13 59ч.
Аз жената
Диетични храни, от които се дебелее

За да влезем във форма за лятото, гледаме да отслабнем и обикновено избираме диетични храни и напитки. В същото време няма видим ефект от ограниченията в храненето, дори напротив – качваме килограми. Поради ангажиментите в работата, семейството и приятелите често нямаме свободно време за спорт и за това избираме спазването на диета.

Една от причините за надебеляването въпреки диетичните храни е, че ядем прекалено много от тях. В ресторанта или магазина избираме диетична напитка с идеята да не натрупаме излишни калории. Изкуственият подсладител в нея „лъже“ организма, че ще получи голямо количество калории, а когато това не се случи, огладняваме и преяждаме.

Овесените блокчета изглеждат съблазнително, защото на пръв поглед не само са диетични, но и здравословни. Но освен овесени ядки в тях има изкуствени подсладители или обикновена захар. Овесеното блокче дава енергия за кратко, повишава кръвната захар, след което тя рязко пада, чувстваме се изморени и гладни. Те са така направени, че едно блокче рядко ни стига.

Със смутитата все едно пием плодовете и зеленчуците, но те не успяват да ни заситят за толкова дълго, колкото един цял плод или зеленчук. Причината е, че при пюрирането някои от фибрите се разкъсват. Избягвайте смути с кокос, ананас или банан, защото калориите в тях са колкото в един сандвич.

Автоматично приемаме, че салатите са диетична свежа храна, която ще ни зареди с витамини, без излишни калории. Но това е вярно само за простите салати, които са без дресинг, крутони или картофи в тях.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай