Бременност

Диабет и бременност – как да се предпазите от усложнения

07.05.2012г. / 11 42ч.
Нина Иванова
Диабет и бременност – как да се предпазите от усложнения

Диабетът е сред най-сериозните заболявания на съвремието ни. Какви опасности дебнат бременните жени, диагностицирани с някоя от формите на диабета и как да се предпазят?

При жени с диабет се препоръчва да планират бременността си, за да могат поне 2 месеца преди забременяването да следят кръвната си захар.

Ако следите вашето заболяване внимателно, няма реална опасност да не родите едно здраво и нормално бебе. И все пак, за да избегнете всякакви рискове, е добре да следите редовно кръвната си захар. Ако сте здравно осигурена, държавата заплаща две кръвни картини по време на бременността, но заради диабета е добре да я следите всеки месец.

Първите 3 месеца от бременността са изключително важни за развитието на плода. Затова поддържането на нормална кръвна захар е задължително. Добре е да знаете, че в периода на бременност, инсулиновите нужди на организма се променят, особено след третия месец. А след раждането инсулиновата доза може да е почти толкова, колкото е била преди забременяването.

Обикновено за майката с диабет, която желае да кърми, няма забрана за това, стига да вземе предпазни мерки от хипогликемии.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай
Здраве и красота