Интимно

Защо годежът стана демоде?

09.05.2012г. / 15 04ч.
Нина Иванова
Защо годежът стана демоде?

Със сигурност ви прави впечатление, че хората, които днес се женят (макар и да намаляват), го правят бързо, без дълги годежи или подготовки.

Обичаят от преди години мъжът да иска ръката на булката от родителите й, да получи одобрението им и да са сгодени поне известно време, като че ли вече не е никак актуален. Бъдещите младоженци решават да се женят, „сюрпризират“ родителите с идеята и просто го правят.

Но какви са причините:

1. Булката е бременна

Най-често в последните години, когато двама души решат да пристъпят към брак бъдещата булка вече е бременна. Дали заради предразсъдъци, че детето ще е „незаконородено“ или водени от романтичната илюзия, че така е редно, но факт е, че повечето сватби са обусловени от напредваща бременност.

2. Твърде кратка връзка

Голям брой от двойките, които решават да се оженят, са всъщност заедно от съвсем кратко. Идеята за годеж въобще не се появява, тъй като на преден план е самата подготовка за сватбата и време за годеж няма.

3. Традициите не са това, което бяха

Младите днес гледат присмехулно на сватбените традиции и ритуали. Искането на булката се възприема като архаичен обичай, по-често смятан за анекдот от отминалите времена. Романтичният ритуал бъдещият младоженец лично да поиска ръката на булката от родителите й, засвидетелствайки уважение и отговорност се смята за отживелица. Може би именно тази липса на отговорност днес е причина за огромния брой разводи на година, равняващи се почти на броя сватби...

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Katya ( преди 11 години )
Продължителността на един брак не говори за качеството му. Аз мисля, че броя на разводи днес се дължи на възможността на избор. Вече развода не носи тая стигма, че ще си стара мома и т.н. Традиционния брак също става много на бързо - уреждаме и скоро ги женим. Това не значи, че е по-отговорен, просто развода не е бил позволен. Къде има най-малко разводи? В страни като Иран никой не се развежда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
pipi ( преди 11 години )
Nito sam minavala po ritualite za6toto ne e imalo pari , samo s polovin zaplata podpisahme za da ne sme svobodni elementi , dori i bremenna ne sam bila - posle se poiavi i bremennost .No kogato ima otno6enie kam braka kato kam seriozen angajiment , vsi4ki uslovni rituali sa vapros na vazmojnosti .A razvoda se poiavi zaradi otdavna poiskana svoboda ot 4oveka do men - Nito e mimoletna hrumka, nito e igra .Kogato vsi4ko e iz4erpano i sa se poiavili jelanie i dumi za svoboda , naprdaljava e izli6nonasilieto da se
отговор Сигнализирай за неуместен коментар