Зелено

Сватба с изнесен ритуал

12.05.2012г. / 16 59ч.
Ивет Лолова
Сватба с изнесен ритуал

В София е имало сватби на самолет и на покрив на много висока сграда.

Гражданският брак в София винаги се прави в обредната зала. Там има задължителни реквизити-символи като герб и знаме, които са част от гражданския олтар и които узаконяват семейството“ – обяснява Саша Габровска – директор на Столичен дом за радостни обреди.

В нашата, източно православна църква, църковната сватба не може да се състои извън храма, някъде на полето, защото не можеш да изнесеш олтара. В католическата е възможно.

Сватбата с изнесения ритуал се прави само след като преди това – през седмицата или в същия ден по-рано младоженците, кумовете и родителите отидат в ритуалната зала и узаконят брака си. След това длъжностното лице може да отиде където младоженците пожелаят.

За изнесения ритуал има друг сценарий, с други думи, но хората не разбират, че това е театър, имитация. Истинският, законният ритуал и подпис се случват само и единствено в ритуалната зала.

В София най-често изнесен ритуал се прави в Ботаническата градина, Националния исторически музей и в ресторантите. Сватбените агенции имат подобна услуга като церемонията се провежда от актьор.

Основно изискване от страна на Саша Габровска е в ресторанта да има отделно помещение за ритуала. В противен случай, официалната церемония да се провежда насред яденето, чиниите и паниците, е обида и унижение както за младоженците, така и за длъжностното лице. За щастие все повече ресторанти се съобразяват с това условие и предлагат специални малки зали, фоайета, красиви летни или зимни градини за тази цел.

„Имали сме сватба на покрив на една много висока сграда в центъра, друга колежка я качиха на самолет“ – споделя любопитни моменти от работата им директорката.

Осигуряването на обредно лице за провеждане на сватбен ритуал извън обредната зала струва 324 лв., като сумата включва и официалния ритуал в залата.

Снимка: Архив Столичен дом за радостни обреди

Прочетете още:

Коментирай