Семейство

За спорта, децата и наднорменото им тегло

18.05.2012г. / 16 10ч.
Вергиния Генова
За спорта, децата и наднорменото им тегло

Учебната година вече е към своя край и родителите започват да мислят какво да правят децата им лятото. Препоръката ми е – нека спортуват, колкото се може повече.

В училищно време – повечето от училищата не предоставят възможност на децата да спортуват. И както много пъти сме писали, вече ми се изтърка клавиатурата, физическото възпитание в училище е един вид свободен час – да потичаме, да си поговорим, да се позабавляваме. Нищо лошо, ако децата не знаеха какво е „мост“, „свещ“ „кон“, „коза“, „халки“, „греда“ и други гимнастически термини и уреди.

Как разбрах това ли? Ами като си поговорих с детето как навремето са ни писали оценки по физическо възпитание.

Обяснявах, че сме имали меки дюшеци, на които сме правили задължителни съчетания, които са включвали кълбо напред, назад, свещ, везна, мост и прочие и детето ме гледаше, като че ли му разказвам приказки от друга планета. Оказа се, че в техния салон нямат дори постелки, да не говорим за гимнастически уреди, които не беше виждало на живо.

А началното си образование аз съм получила в съвсем обикновено и не дотам оборудвано за времето си училище, но имахме и дълъг скок, висок скок, съчетания на греда, прескачане на коза и т. н.

Шокът и за мен и за детето беше голям, вместо аз да ахкам и да казвам: „Е, такива уреди по наше време нямаше!“ става точно обратното. На мен ми е ясно, че половината от класа няма да може да се качи на гредата, поради наднормено тегло или поради това, че някои родители ще решат, че е опасно, твърде прашно, твърде неподходящо и ще има много освободени. И пак се завъртаме като хамстери във въртележката на миналото и бъдещето, на това, което е било преди и сега и какво бихме искали да е. А може би, ако в училище (оставяме на страна извънкласните мероприятия, защото то излиза, че всичко липсващо в училище, трябва да си го наваксваме някъде навън) имат повече физическа активност и преодолеят гравитацията с един прескок на коза, може би в седми клас няма да имат наднормено тегло и изкривен гръбначен стълб. Да не говорим, че наднорменото тегло е проблем и за учениците от малките класове.

Все по интересно ми става да видя една съвременна програма по физическо възпитание с това какви нормативи трябва да бъдат покрити. И още по-интересно е как при условие, че единственото, което правят е да тичат за време, как учителите отчитат свършена работа по този предмет. Определено трябва да имаш богата фантазия, за да си отчетеш часа на хартия, при условие, че нямаш нито спортни уреди, нито подходяща спортна площадка или салон. Добре, че не ми се налага да проявявам такъв вид творчество като учител, но като родител смятам, че е напълно възмутително.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай