Майчинство

Българчетата не спортуват и дебелеят

14.05.2012г. / 12 31ч.
Аз жената
Българчетата не спортуват и дебелеят

Национално проучване в началото на годината показва, че българите определят спортуването като много важен фактор за развитието на детето. Независимо от това малките деца не практикуват никакъв спорт.

Резултатите сочат, че „57% от децата не практикуват никакъв спорт, а 64% от родителите също не спортуват“.

Според 46% от родителите, децата им не се интересуват от никакъв спорт. Около 43% от тях казват, че биха записали децата си в спортен клуб или школа. Това е и основната причина 88% от децата, които спортуват да го правят като част от специално организирано мероприятие. Малък е броят, едва 37%, на родителите, които смятат, че допълнителните часове на децата в училище по физическо възпитание и спорт биха насърчили децата им да спортуват повече.

Резултатите от изследването показват, че 94% от родителите знаят колко е важен спортът за развитието на децата им, но само 36% от тях спортуват. Процентът на родителите, които спортуват е 58. Те споделят, че са повлияни от децата им. Резултатите показват също, че процентът на децата, които се занимават активно със спорт е по-висок от процента на родителите, които спортуват.

Проучването е проведено за компанията Procter & Gamble, един от основните партньори на Международния Олимпийски Комитет, която е отдадена на промотиране на детското развитие чрез спорта в България.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай
Свободно време