Свободно време

Знаем ли как да реагираме при земетресение

22.05.2012г. / 10 11ч.
Нина Иванова
Знаем ли как да реагираме при земетресение

След преживения ужас от тази нощ и силното земетресение, идва време за оценка на щети и травми. Но също така трябва да направим всичко възможно да сме подготвени, ако отново ни се случи да усетим силен трус и да знаем как да реагираме:

1. Не се поддавайте на паниката. Наистина страхът и ужасът са неописуеми, но трябва да овладеете ситуацията. Помнете, че от това зависи вашият живот и този на близките ви.

2. Застанете веднага под касата на вратата или под маса. Счита се, че касата на вратата е най-стабилното и сигурно място в жилището, затова специалистите съветват да се застане там, докато премине трусът.

3. Не ползвайте асансьор. Изключително опасно е да се опитате да излезете от кооперацията, ползвайки асансьор, тъй като от силата на труса може да се повреди, да заседнете и да се окажете заклещени в стихията. Ползвайте само стълбища, за да се евакуирате.

4. Не се бавете да търсите пари и вещи. Помнете, че всяка секунда е от жизненоважно значение. Не губете пари да събирате вещи, да мъкнете телевизори и печки. Препоръчително е максимално бързо да вземете пари или дебитна/кредитна карта, както и документ за самоличност.

5. След затихване на земетресението напуснете по най-бързия начин сградата, като преди това изключите тока, газа и водата.

6. Ако успеете да излезете, не стойте в близост до сгради или далекопроводи.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай