Семейство

Кога дебелеят децата?

06.06.2012г. / 15 11ч.
Аз жената
Кога дебелеят децата?

Последното проучване сред българските деца по темата наднормено тегло и затлъстяване показва интересна тенденция. Във възрастовата група 7-11 години класацията на IASO (The International Association for the Study of Obesity) ни подрежда в по-престижната втора половина на таблицата по наднормено тегло и затлъстяване на децата в Европа. При 14-17 годишните обаче сме в първата половина. Особено стряскаща е разликата при момичетата, където в долната възрастова група има 16 по-затлъстели нации пред нас, а при тийнейджърите едва 8.

Една от основните причини за тази драстична разлика е отказът на много тийнейджъри да спортуват, защото това не е модерно. Особено момичетата все по-често си намират оправдания да пропускат часовете по физическо. Друг въпрос е дали у нас тези часове се провеждат както трябва. Начинът на хранене е също сериозен проблем. По-малките се вслушват по-често в препоръките за здравословно хранене, а тийнейджърите консумират масово продуктите на индустрията за бързо хранене.

Липсва активна държавна политика срещу тези тенденции. За сега има епизодични кампании, но няма стратегия за борба с наднорменото тегло и затлъстяването при тийнейджърите. Здравословният начин на живот у дома и в училище трябва да се рекламира адекватно. Да си здрав трябва да се превърне в мода сред младите.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай