За дома

Модните икони у дома

06.06.2012г. / 22 20ч.
Ивет Лолова
Модните икони у дома

Иконите ни дават сигурност, успокоение, надежда, вяра.

Както и да приемаме иконата, тя не е просто изображение, картина, украса на стената – освен художествена, тя има и духовна стойност. Необяснимо как иконата носи силна енергия като изчиства, пречиства и хармонизира атмосферата в дома.

Благодатта действа не от нея, а чрез нея. Ние гледаме иконата, но и тя гледа нас. Уж образът е нарисуван, а е като жив. Очите ни следят, успокояват и благославят. Иконата е прозорец от горния към нашия, земния свят. Тя ни напомня, че Бог, Божията майка и светците са винаги и всекидневно около нас.

За някои иконите у дома са мода, важна част от интериора на дома, за други – те са вътрешна, духовна необходимост. Интересно е, че иконите въздействат духовно и душевно, без значение дали обитателите на дома вярват и колко голяма е вярата им.

Някои имат домашен иконостас, на който всеки ден или на празник палят кандило. Други имат само една икона, но дори да не се обръщат към нея с молитва, тя пак оказва своето благотворно въздействие на дома и обитателите му.

Хората, които имат икони у дома, са наистина вярващи, поне в сърцето си, както казва търновския художник Георги Георгиев.

Снимка: Ивет Лолова – триптих от Георги Георгиев.

Прочетете още:

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
- ( преди 11 години )
Библията е категорична по този въпрос! Исая 44:9 "Всички, които правят изваяни изображения, са нищожни и любимите им изображения са безполезни. И те, като техни свидетели, не виждат нищо и не знаят нищо. Затова ще се засрамят Кой прави бог или излято изображение? От тях няма никаква полза. Ковачът обработва с длето желязото върху разпалените въглени, с чукове му придава образ и със силната си ръка го оформя...Дърводелецът опъва мерително въже, отбелязва с червена креда, работи с резец, измерва с пергел и постепенно придава на изделието човешки образ, хубав човешки образ, за да стои в къщата му. На друг работата му е да сече кедри. Той си избира определени дърво, голямо дърво...После го използва за огрев. Взема част от него, за да се стопли. Наклажда огън и изпича хляб, освен това си прави бог, но когото се покланя. Прави изваяното изображение и пада по очи пред него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
- ( преди 11 години )
Прави изваяно изображени и пада по очи пред него. С половината от дървото пали огън и пече месото, което яде, за да се насити. Топли се и казва: "Ето, топля се и гледам как гори огънят." А от останалото си прави бог, изваяно изображение. Покланя му се, като пада по очи пред него и му се моли с думите: "Избави ме, защото ти си мой бог!" Те не знаят и не разбират, защото очите им са заслепени, за да не виждат, и сърцата им - за да не придобиват прозрение. Никой не взема това присърце, не знае и не разбира, за да каже: "С половината от дървото запалих огън и върху жарта изпекох хляб. Изпекох месо и го изядох. Нима от останалото ще направя нещо отвратително? Нима ще се покланям на парче сухо дърво?" Такъв човек се храни с пепел. Измаменото му сърце го кара да се отклони от пътя. Той няма да избави душата си, нито ще каже: "Нима в десницата ми няма измама?"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар