Бременност

Избор на педиатър за бебето

12.06.2012г. / 09 37ч.
Нина Иванова
Избор на педиатър за бебето

Ако ви остават броени дни и седмици до термина, със сигурност една от най-вълнуващите теми е изборът на педиатър.

Добре е да се ориентирате към няколко педиатъра, тъй като ако имат твърде много пациенти, могат и да ви откажат. Затова е препоръчително да имате резервен вариант, ако получите отрицателен отговор.

Друг важен момент е да посетите избрания от вас педиатър, поне месец по-рано, за да го попитате дали може да стане личен лекар на детето ви. Хубаво би било да имате време на разположение, тъй като заради големия брой деца (особено в София и големите областни градове), често се случва личните лекари да имат запълнени бройки и да отказват.

Как да изберете педиатър?

  • Един от идеалните варианти е да помолите вашия педиатър, ако все още работи, да поеме профилактиката и на бъдещото ви дете. Това е най-добрият вариант, тъй като той знае вашето здравословно състояние. Наследственият фактор при повечето заболявания е от особено значение, а вие по този начин ще сте застраховани, тъй като педиатърът знае семейната ви история.
  • Попитайте близки и приятели. Разбира се, не бива да се влияете прекалено много, тъй като съществува субективен фактор. Но поне ще си набележите няколко имена и може да се срещнете лично с тези лекари.
  • Не четете във форуми и сайтове. Много често бременните жени се ровят в различни форуми и търсят отговор на всички свои въпроси и страхове там. Но имайте предвид, че всяка история има поне няколко страни и всеки човек я разказва от своята гледна точка.
  • Набележете си няколко лекари и ги посетете. Оставете се на майчинската интуиция да ви води и да усетите отношението на лекаря. За един педиатър е от изключително значение да е приветлив и усмихнат, тъй като общува с най-малките и беззащитни създания – децата. Погрижете се вашето съкровище да бъде в подходящи ръце, тъй като педиатърът е най-верният помощник на майката в първите години на родителството.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай